Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Saturday, July 31, 2010

တူရကီေကာ္ဖီ နဲ႔ နိမိတ္ပံုမ်ားအေၾကာင္း

Turkish ေကာ္ဖီကိုၾကည့္ၿပီး ေဗဒင္ေဟာတဲ့အေလ့အထဟာ ဥေရာပႏိုင္ငံေတြမွာ ထင္ရွားလွတဲ့ရိုးရာဓေလ့ထံုးစံလို ျဖစ္ေနပါတယ္၊ Turkish coffee ဆိုတာက ေကာ္ဖီတစ္မ်ဳိးရဲ႕အမည္ မဟုတ္ပဲ၊ ေကာ္ဖီျပဳလုပ္ပံုနည္းသာျဖစ္ပါတယ္၊

ေအာ္တမန္အင္ပါယာ(တူရကီအင္ပါယာ)တေခတ္ထူေထာင္ခဲ့စဥ္ အားအၾကီးဆံုးအခ်ိန္ ၁၆ရာစု၊ ၁၇ ရာစုႏွစ္ေတြမွာ တူရကီယဥ္ေက်းမႈဟာ ဥေရာပအေရွ႕ေတာင္ပိုင္း၊ အေရွ႕အလယ္ပိုင္းေဒသ၊ ေျမာက္အာဖရိက၊ ေကာ့ေကးဆပ္ျပည္နယ္၊ ေဘာ္လ္ကန္ေဒသ(အယ္လ္ေဘးနီးယား၊ ခရုိေအးရွား၊ ဂရိ၊ ကိုဆိုဗို၊ မက္ဆီဒိုနီးယား၊ ဆားဘီးယား၊ ဘူလ္ေဂးရီးယား၊ ခရိုေအးရွား၊ ဆလိုေဗးနီးယား)အပါအ၀င္ တျခားဥေရာပႏိုင္ငံေတြမွာပါ လႊမ္းမိုးခဲ့တယ္၊ ေကာ္ဖီမႈန္႔ကို အ၀က်ဥ္းအိုးေလး ဆဗဲ(cezve)နဲ႔ႏွပ္ၿပီး ေသာက္ရတဲ့ Turkish coffee ယဥ္ေက်းမႈဟာလည္း အဲဒီေဒသေတြမွာ လႊမ္းမိုးခဲ့တယ္၊ ေကာ္ဖီ အစျပဳခဲ့တာက အီသီယိုးပီးယားနဲ႔ ရီမင္ႏိုင္ငံက စတင္ခဲ့တယ္လို႔ ဆိုတယ္၊ ၁၅ရာစု၊ ၁၆ရာစုမွာ ကိုင္ရိုနဲ႔ မက္ကာကို ျပန္႔ႏွံ႕ခဲ့တယ္၊ ေအာ္တမန္သမိုင္းမွတ္တမ္းဆရာ အီဗရာဟင္ပန္ခ်ဲဗီ ႏွစ္ ၉၆၂(၁၅၅၄-၅၅)ခုႏွစ္ ေအာ္တမန္ေဒသေတြမွာ ေကာ္ဖီနဲ႔ ေကာ္ဖီဆိုင္ဆိုတာမရွိေသးပါဘူး၊ အဲဒီႏွစ္ထဲမွာပဲ ဆီးယီးယားေျမာက္ပိုင္း အဲလဲပို က ဟာကမ္ ဆိုသူနဲ႔ ဆီးယီးယားျမိဳ႕ေတာ္ ဒမတ္စ္ကပ္စ္ က ရွမ္းစ္ တို႔ ျမိဳ႕ေတာ္ကို ေရာက္လာခဲ့ၿပီး ေကာ္ဖီေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ၾကီးတစ္ဆိုင္ဖြင့္ခဲ့ၾကတယ္ လို႔ မွတ္တမ္းျပဳထားခဲ့ ပါတယ္၊ ေကာ္ဖီဟာ တူရကီယဥ္ေက်းမႈမွာ အင္မတန္လႊမ္းမိုးပါတယ္၊ ေကာ္ဖီကို တူရကီလို Khave လို႔ေခၚၾကတယ္၊ မနက္စာကိုေတာင္မွ khavalti (before coffee) လို႔ေခၚၾကတဲ့အထိပါပဲ၊ ေအာ္တမန္အင္ပါယာရဲ႕နယ္နမိတ္က်ယ္ျပန္႔သလို တူရကီရဲ႕ ေကာ္ဖီယဥ္ေက်းမႈကလဲ ႏိုင္ငံအႏံွ႕အျပား ျပန္႔ႏံွ႕ခဲတယ္၊ လက္ရွိ တူရကီႏိုင္ငံမွာ Starbucks အေမရိကန္ေကာ္ဖီဆိုင္ေတြ၊ Gloria Jean’s ၾသစေၾတးလ်ေကာ္ဖီဆိုင္မ်ဳိးေတြကိုမွ လူငယ္ေတြက ထိုင္ဖို႔ ႏွစ္သက္လာၾကေပမဲ့ Turkish coffee ကိုပဲ စြဲစြဲမက္မက္ေသာက္ေနၾကတဲ့သူေတြ Turkish coffee ေဗဒင္ဆိုင္ေတြမွာလဲ လူေတြ အမ်ားၾကီးရွိေနပါေသးတယ္၊ ဒီမွာလဲ မိတ္ေဆြေတြအိမ္သြားလည္တဲ့အခါ Turkish coffee လား၊ နက္စ္ေကာ္ဖီလားလို႔ ဒီ ၂ မ်ဳိးပဲေမးၾကေလ့ရွိတယ္၊ ရုိးရာ Turkish Coffee ကို ဧည့္ခံတဲ့အခါ ေရတစ္ဖန္ခြက္၊ ေခ်ာကလက္နဲ႔ တြဲၿပီး ရိုးရာမပ်က္ဧည့္ခံၾကေလ့ရွိတယ္၊

Preparation of Turkish coffee
ေကာ္ဖီကို (cezve ) လို႔ေခၚတဲ့အိုးေလးနဲ႔ လူဦးေရအတိအက်အတြက္ ေရကိုထည့္ၿပီး ဆူပြက္ေအာင္ အရင္တည္တယ္၊ ေရေႏြးဆူလာၿပီဆိုေတာ့မွ လူေလးေယာက္စာဆို ေကာ္ဖီဇြန္း ၄ ဇြန္းစာထည့္ၿပီး အခါးပိုခ်င္ရင္ နဲနဲပိုထည့္ေပးႏိုင္ပါတယ္၊ ၿပီးရင္ ပြက္ပြက္ဆူတဲ့ ေရေႏြးနဲ႔အတူ ေကာ္ဖီအျမဳပ္ေတြ ထလာတဲ့အခါ ေ၀မက်ေအာင္ ေကာ္ဖီအိုးကို ၂ခါ သံုးခါ မီးဖိုမွ အထက္ကိုနည္းနည္း ေျမွာက္ေပးၾကတယ္၊ အဲဒီအခါမွ ေကာ္ဖီအနံ႔႕ပိုထြက္တယ္လို႔ဆိုၾကတယ္၊ Turkish coffee ႏွပ္တာကို အႏုပညာတစ္မ်ဳိးလို အေလးထားၾကပါတယ္၊ ေကာ္ဖီအျမွပ္ေတြကိုလည္း ခြက္တိုင္းမွာပါေအာင္ ဇြန္းေလးနဲ႔ ခပ္ၿပီး ေ၀ငွထည့္ေပးၾကတယ္၊ ၿပီးရင္ေတာ့ သၾကား၊ ႏို႔ က တစ္ေယာက္ခ်င္းစီအၾကိဳက္အတိုင္း ထည့္ၾကၿပီး ေကာ္ဖီခြက္တိုင္းကို ဇြန္းေလးနဲ႔ ေမႊပါတယ္၊ အျမွပ္ေလးေတြ အလည္မွာစုၿပီးလည္ေနတာကို အၾကိဳက္ဆံုးပါပဲ၊ အဲဒီလို လည္ေနတဲ့အျမွပ္၀ိုင္းေလးက ၾကီးေနတယ္ဆိုရင္ လာဘ္လာဘေပါမ်ားတယ္လို႔ အယူရွိတယ္၊ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္တိုင္း ေသေသခ်ာခ်ာဂရုစိုက္ေလ့ရွိပါတယ္၊

ေကာ္ဖီေဗဒင္ကို Tasseography(Tasseomancy/tassology) လို႔ေခၚၿပီး ေကာ္ဖီေဗဒင္အတြက္ Turkish coffee ကိုသာ အသံုးျပဳၿပီးနိမိတ္ဖတ္ေပးၾကတယ္၊ ေကာ္ဖီေဗဒင္ေဟာတဲ့အခါ အင္မတန္အေသးစိတ္ဆန္ၿပီး အပိုင္းလိုက္ခြဲျခား နိမိတ္ဖတ္ေဟာေျပာၾကတယ္၊ ျပင္သစ္စကားလံုး တာဆီ(ခြက္)၊ ဂရိေနာက္ဆက္တြဲ စကားလံုး  ဂရပ္ဖီ“ေရးျခင္း”၊ ေလာ္ဂ်ီ“ေလ့ေလာျခင္း”၊ “မန္ဆီ” အနာဂါတ္ေဟာေျပာျခင္းတို႔ျဖစ္တယ္။
သမိုင္းအရဆိုရရင္ေတာ့ စေကာ့တလန္၊ အိုင္ယာလန္နဲ႔ အဂၤလန္မွာ ဒီအေလ့အထ ထြန္းကားခဲ့တယ္လို႔လဲ ဆိုၾကတယ္၊ အဂၤလိပ္အိုးလုပ္သူေတြက ေဗဒင္ေဟာေျပာမႈအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္မယ့္ ေကာ္ဖီခြက္ဒီဇိုင္းေတြ ဖန္တီးျပဳလုပ္ခဲ့ၾကတယ္၊ ခြက္ ဒီဇိုင္းေတြမွာ ၁၂ရာသီခြင္ဒီဇိုင္း၊ ဖဲခ်ပ္မ်ား(၅၂ခ်ပ္၊၃၂ခ်ပ္)ဒီဇိုင္း နဲ႔ ေကာ္ဖီေဗဒင္ေဟာရာမွာ အမ်ားဆံုးအသံုးျပဳၾကတဲ့ ျမင္ေတြရေလ့ရွိတဲ့ နိမိတ္ပံုေတြပါတဲ့ဒီဇိုင္း သံုးမ်ဳိးျပဳလုပ္ခဲ့ၾကတယ္။

http://www.okokchina.com/Files/uppic/ZODIAC%20MUG359.jpg
www.aspencountry.com
http://www.readersandrootworkers.org/images/thumb/b/bc/Vintage-fortune-telling-tea-cups.jpg/300px-Vintage-fortune-telling-tea-cups.jpg
 ေကာ္ဖီေဗဒင္ဖတ္တဲ့အခါ အနည္းဆံုး နည္း၂ နည္းသံုးၾကေလ့ရွိတယ္၊  ၂ နည္းလံုးမွာ ေကာ္ဖီပန္းကန္ေအာက္ခံျပား ကာထားေပးရပါတယ္၊ ရိုေမးနီးယားမွာဆိုရင္ ေအာက္ခံျပားမဖံုးကာခင္မွာ အနည္ေတြကို ခြက္ထဲမွာ အရင္ေမႊလိုက္ပါေသးတယ္၊ တူရကီနဲ႔ အေရွ႕အလယ္ပိုင္းေဒသေတြမွာေတာ့ မေမႊၾကပါဘူး၊ ေကာ္ဖီေတြအနည္က်ဖို႔ အခ်ိန္ေစာင့္ရတယ္၊ အေအးခံရပါတယ္၊ ဖတ္တဲ့အခါ ပထမဆံုးေကာ္ဖီေသာက္သံုးသူက တစ္ေနရာထဲကပဲ ေသာက္ရပါတယ္၊ ေကာ္ဖီကုန္သြားတဲ့အခါ ေအာက္ခံျပားေလးနဲ႔ဖံုးကာၿပီး ရင္ဘတ္နားဆီဆြဲယူကာ နာရီလက္တံအတိုင္း ၂ၾကိမ္၊ ၃ၾကိမ္ခန္႔ျဖည္းျဖည္းခ်င္းလွည့္ရတယ္၊ ၿပီးမွာ ခြက္ကိုေမွာက္လွ်က္ ျပန္ခ်ထားၿပီး အေအးခံပါတယ္၊ တစ္ခ်ဳိ႕ကေတာ့ အေအးခံတဲ့အခ်ိန္မွာ အေၾကြေစ့ကို ေကာ္ဖီခြက္ေပၚမွာတင္ထားရင္ မေကာင္းတဲ့နိမိတ္ဆိုးေတြ ရွင္းၿပီးသားျဖစ္တယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကတယ္၊ ေကာ္ဖီေသာက္တဲ့သူက ခြက္ကိုမဖြင့္ရပါဘူး၊ နိမိတ္ဖတ္မယ့္သူကသာဖြင့္ၿပီး ေကာ္ဖီေသာက္သူက မဖြင့္ခင္မွာ open the heart လို႔ေျပာရတယ္၊

ေကာ္ဖီအနည္ေတြကိုၾကည့္ၿပီ ဖတ္တဲ့အခါ အင္မတန္အေသးစိတ္ဆန္လွပါတယ္၊ နိမိတ္ဖတ္တဲ့အခါ တ၀က္စီခြဲျခားၿပီးဖတ္ၾကတယ္၊ အေပၚတစ္၀က္က အနာဂါတ္အတြက္ျဖစ္ၿပီး ေအာက္ဖက္တစ္၀က္မွာ ထင္က်န္ေနတဲ့ပံုရိပ္ေတြက အတိတ္အတြက္ျဖစ္ပါတယ္၊ အဲဒီတ၀က္စီမွာမွ ညာဘက္ျခမ္းအပိုင္းေတြက နမိတ္ေကာင္းေတြအျဖစ္ဖတ္ရၿပီး၊ ဘယ္ဘက္ျခမ္းမွာက မေကာင္းတဲ့ကိစၥရပ္ေတြ၊ ရန္သူေတြ၊ ဖ်ားနာျခင္းနဲ႔ ျပႆနာေတြနဲ႔ တျခားဆင္တူအဆိုးေတြအတြက္ ဖတ္ရတယ္လို႔ဆိုတယ္၊ ေကာ္ဖီနိမိတ္ဖတ္တဲ့အခါ တျခားယံုၾကည္မႈတစ္ခုက လာမယ့္ရက္ေပါင္း ၄၀ အတြင္းျဖစ္မယ့္ကိစၥမ်ဳိးသာ ေဟာေျပာႏိုင္တယ္၊ ရက္ ၄၀ လြန္သြားတဲ့အခ်ိန္အတြက္ မမွန္ႏိုင္ဘူးလို႔လဲ ယံုၾကည္ၾကတယ္၊ နိမိတ္ပံုေတြမွာ ေခြးပံုစံ- သစၥာရွိတဲ့သူငယ္ခ်င္း၊ ေဆြမ်ဳိး၊ ပန္းသီးပံုစံ - ဗဟုသုတၾကြယ္၀ျခင္း၊ အတန္းပညာၿပီးဆံုးျခင္း၊ ဒီပလိုမာတစ္ခုခုရျခင္း၊ ပ်ံေနတဲ့ငွက္ေလးမ်ား- သတင္းေကာင္းၾကားရျခင္း၊ ဖေယာင္းတိုင္- အသိဥာဏ္ပညာတိုးတက္ျခင္း၊ ေၾကာင္ပံုစံ- ကလိန္ဥာဏ္ဆင္မယ့္ သူငယ္ခ်င္း၊ ေဆြမ်ဳိး၊ စြန္(ယစ္ဘီးနဲ႔လႊတ္ရတဲ့စြန္)- ဆႏၵေတြျပည့္စံုျခင္းနဲ႔ က်ီးကန္းပံုစံ- ေသဆံုးျခင္း သတင္းဆိုးေတြ လို႔ ေယဘူယ်သတ္မွတ္ၿပီး ဖတ္ၾကတယ္၊ ေကာ္ဖီခြက္နဲ႔ ေအာက္ခံျပားကပ္ၿပီး ခြာမရရင္ ေဗဒင္ဖတ္စရာမလိုေလာက္ေအာင္ အေကာင္းေတြျပည့္ေနတယ္လို႔ ယူဆၾကတယ္၊ ေကာ္ဖီနိမိတ္ဖတ္တဲ့အခါ ေန႔လည္စာျဖစ္ျဖစ္၊ ညစာျဖစ္ျဖစ္ ၿပီးတဲ့အခ်ိန္ေတြမွာသာ ဖတ္ၾကေလ့ရွိပါတယ္၊

တူရကီနဲ႔ အျခားဥေရာပႏိုင္ငံေတြမွာ ေကာ္ဖီနိမိတ္ဖတ္ ကြ်မ္းက်င္သူေတြနဲ႔ ဖြင့္လွစ္ထားတဲ့ ဆိုင္ေတြတိုးတိုးလာေနပါတယ္၊ ၾကံဳၾကိဳက္တဲ့အခါ Turkish coffee တစ္ခြက္ေသာက္ရင္း ကိုယ့္ရဲ႕အနာဂါတ္ကို ျမည္းစမ္းၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။

(ကြ်န္မေတာ့ မေမးဘူးေသးပါဘူး၊ တစ္ေန႔သြားေမးၾကမယ္လို႔ေတာ့ အသိေတြနဲ႔ ေျပာထားပါတယ္၊ ေမးၾကည့္ၿပီးတဲ့အခါ မွန္၊ မမွန္ေျပာႏိုင္ေကာင္းပါရဲ႕)
(လွ်ပ္တျပက္ဂ်ာနယ္) တူရကီေကာ္ဖီႏွင့္ နိမိတ္ပံုမ်ားအေၾကာင္း
Business - Vol2 No.98

Source : http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_coffee
             http://www.ineedcoffee.com/01/fortune/

No comments: