၁. ဆီေရြးခ်ယ္သံုးပါ
သံလြင္ဆီေတြနဲ႔ စမ္းသပ္မႈတစ္ခုမွာ သုေတသနျပဳ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ပစၥည္းေတြကိုတိုက္ခိုက္ႏိုင္တယ္ဆိုတာေတြ႔ရွိခဲ့ၾကတယ္။ သံလြင္ဆီဟာ ႏွလံုးတစ္ခုတည္းအတြက္ အကူအညီေပးရုံတင္မကဘဲ ကင္ဆာကို ဟန္႔တားႏိုင္တယ္။ ဆလတ္အတြက္ျပင္ဆင္တဲ့အခါမွာ သံလြင္ဆီကို အသံုးျပဳတာအေကာင္းဆံုးလို႔ဆိုၾကတယ္။
ကိုယ္တို႔ရဲ႕ ကိုယ္ခႏၶာကလိုအပ္တဲ့ မရွိမျဖစ္သတၳဳဓာတ္ေတြကို လွ်ပ္ကူးႏိုင္တဲ့ပစၥည္းပါတဲ့ သတၳဳမဟုတ္တဲ့ မီးခိုးေရာင္ပံုေဆာင္ခဲေလး selenium က ပရုိတိန္းထဲ ေပါင္းစပ္တဲ့အခါ ကင္ဆာကိုတိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ antioxidant လို ေဆာင္ရြက္ပါတယ္။ အဲဒါဟာ ကင္ဆာကိုဦးတည္ေစတဲ့ပ်က္စီးမႈေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကေန selenium အေျမာက္အမ်ားရရွိႏိုင္တယ္။ ကင္ဆာကိုတိုက္ဖ်က္ဖို႔ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို သဘာဝအတိုင္းကာကြယ္ေပးတဲ့ ဆာလ္ဖာျဒပ္ေပါင္းပါဝင္တယ္။ ကင္ဆာအျဖစ္အသြင္ေျပာင္းသြားေျခရွိတဲ့ က်ဴမာႀကီးထြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ငါးအမ်ဳိးေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားနဲ႔ ဘရာဇီးအခြံမာသီး (Bertholletia excelsa) ေတြမွာလည္း selenium ပါဝင္ၾကတယ္။
၃. ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့
ရက္သတၱပတ္တစ္ပတ္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁၀ ဇြန္းနဲ႔ အထက္ စားေပးရင္ ေသခ်ာၿပီးသားကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ႀကီးထြားလာေနတာကိုေလ်ာ့နည္းသြားေစတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ျဖတ္လတ္တက္ၾကြတဲ့ပါဝင္ပစၥည္း carotenoid ေရာင္ျခယ္ပစၥည္း lycopene ရဲ႕ antioxidant ဓာတ္သတၱိေၾကာင့္လို႔ သုေတသနပညာရွင္အမ်ားက ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထုတ္ကုန္အားလံုး lycopene အမ်ားႀကီးပဲပါဝင္ၾကတယ္။ ထူးျခားတာက ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ကိုခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွ ပိုၿပီးရရွိႏိုင္တာမ်ဳိးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ကို ခ်က္ျပဳတ္မယ္ဆိုရင္ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (ဘေရာ့ကိုလီ)၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ကန္စြန္းရြက္အႏြယ္ဝင္ cruciferous ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ေရာေႏွာခ်က္ျပဳတ္တာေကာင္းပါတယ္။ အဲဒီဟင္းရြက္ေတြဟာလည္း ကင္ဆာကို ကာကြယ္တဲ့ဓာတ္ေပါင္းေတြၾကြယ္ဝၾကတယ္။
၄. အသည္းကို ကာကြယ္ေပးပါ
သင့္ရဲ႕အသည္းဟာ အဆိပ္အေတာက္ေတြရွင္းလင္းေနေစဖို႔ အဓိကအဂၤါပါ။ အသည္းကို ကာကြယ္ဂရုစိုက္တာပါ တစ္ကိုယ္လံုးအတြက္လည္း ဂရုစိုက္ရာေရာက္ပါတယ္။ ဘေရာ့ကိုလီအစို႔အေညွာက္( ၃/ ၄ ရက္သား ဘေရာ့ကိုလီအပင္ေပါက္ေလး)၊ ေက်ာက္ပြင့္/ ပင္လယ္ေရညိွ နဲ႔ အစိမ္းရင့္ေရာင္ေတြဟာ အသည္းရဲ႕ လုပ္ငန္းတာဝန္ေတြကို ေကာင္းမြန္တိုးတက္ေစဖို႔ ကူညီတယ္။ ဆီးက်ိတ္၊ အဆုတ္၊ ရင္သား နဲ႔ အူမႀကီးကင္ဆာေတြကို ျဖစ္ႏိုင္ေျခႏႈန္းေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ မ်ဳိးဗီဇအဆင့္မွာ အဆိပ္အေတာက္ဖယ္ရွားေစတဲ့အင္ဇိုင္းေတြကို ျပန္ၿပီးႏိုးၾကားတက္ၾကြေစျခင္းနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်တာပါ။ အသည္းက်န္းမာေရးကို တိုးတက္ေစတဲ့ တျခားျဖည့္စြက္ေဆးေတြမွာ Choline (cruciferous ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ေတြ႔ရတတ္တယ္။ B Complex ဗီတာမင္ေတြလို ေဆာင္ရြက္တဲ့ အဟာရဓာတ္ေပါၾကြယ္လွပါတယ္။)၊ N-acetyl-cysteine (တစ္ရက္မွ ၆၀၀ မီလီဂရမ္), ဆူးပန္းတစ္မ်ဳိး milk thistle (တစ္ရက္ ၂၀၀ မီလီဂရမ္) နဲ႔ rosemary ကထုတ္ထားတဲ့အဆီ (တစ္ရက္ ၁၅၀ မီလီဂရမ္) တို႔ကလည္း အသည္းက်န္းမာေရးကို တိုးတက္ေစပါတယ္။
ဘေရာ့ကိုလီဟာ ကင္ဆာကိုကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ စူပါအစားအစာပါ။ မၾကာခဏစားေပးသင့္ပါတယ္။ မိုက္ကရိုေဝ့ဖ္မီးဖိုနဲ႔ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္တာဟာ ကင္ဆာကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ ရသပစၥည္းေတြ ၉၇ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ဖ်က္စီးခံရတယ္လို႔ စပိန္သုေတသနတစ္ခုကေတြ႔ရွိထားပါတယ္။ ျပဳတ္/ ေပါင္းတာမ်ဳိးက အေကာင္းဆံုးပါ။ snack လို အစိမ္းစားေပးလို႔လည္းရပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ စြပ္ျပဳတ္ နဲ႔ ဆလတ္အတြက္ ျပင္ဆင္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
၆. လင္မနစ္ သံပရာ ေရွာက္ရည္
ေရွာက္၊ သံပရာမ်ဳိးဝင္အသီးေတြကို ေန႔တိုင္းစား/ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ေပးရင္ ပါးစပ္၊ လည္ေခ်ာင္းနဲ႔ အစာအိမ္ကင္ဆာေတြကို တစ္ဝက္အထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ၾသစေၾတးလ် သုေတသနပညာရွင္ေတြက ေတြ႔ရွိထားတယ္။
၇. နံနက္ခင္းေတြမွာ ေကြကာနဲ႔ ဘလူးဘယ္ရီ
ဘလူးဘယ္ရီဟာ antioxidant အစြမ္းေတြရွိတဲ့ နံပတ္ ၁ အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။
၈. ေဆာ္လမြန္ငါး
ရက္သတၱတစ္ပတ္မွာ ငါးကို ၄ ႀကိမ္ထက္ ပိုၿပီးစားရင္ leukemia ေသြးကင္ဆာ၊ myeloma ရိုးတြင္းခ်ဥ္ဆီထဲ plasma cell ပြားမ်ားတဲ့ကင္ဆာ၊ non-Hodgkin's lymphoma ေသြးျဖဴဥကင္ဆာ ေတြ ၃ပံု ၁ပံုခန္႔ ေလ်ာ့က်ႏိုင္ပါတယ္။ အဆီမ်ားတဲ့ငါးေတြျဖစ္တဲ့ (ေဆာ္လမြန္၊ ငါးကြမ္းရွပ္၊ halibut ပင္လယ္ငါး၊ ငါးေသတၱာငါး နဲ႔ တူနာငါး နဲ႔ ပုဇြန္၊ ခံုးေကာင္)တို႔ကလည္း အမ်ဳိးသမီးေတြမွာျဖစ္တဲ့ သားအိမ္ကင္ဆာမ်ဳိးေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္။
၉. ကီဝီသီး
ကီဝီသီးကို တစ္ဝက္လွီးျဖတ္လိုက္ၿပီး ဇြန္းနဲ႔ အသားေတြကို ေကာ္စားလိုက္ပါ။ ကီဝီသီးဟာ ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲံ antioxidant လက္ဗစ္ဗံုးေသးေသးေလးတစ္လံုးလိုပါပဲ။ ဗီတာမင္ C, ဗီတာမင္ E, lutein နဲ႔ copper ဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ေသးတယ္။
ၾကက္သြန္နီေတြဟာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ထက္ဝက္ခန္႔ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အစိမ္းစားတာဟာ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တာထက္ ဓာတ္သတိၱအျပင္းဆံုးလို႔ဆိုပါတယ္။ ေႏြဦးၾကက္သြန္၊ ၾကက္သြန္နီဥေလးေတြနဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလးေတြ အစိမ္းစားေပးတာဟာ အထိေရာက္ဆံုးပါပဲ။
၁၁. ပန္းသီးကို အဆာေျပမုန္႔စားသလိုစားေပးပါ
ပန္းသီးမွာပါဝင္တဲ့ သဘာဝအမွ်င္ဓာတ္ဟာ အူမထဲမွာ အခ်ဥ္ေပါက္ၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ခိုက္ဖို႔အကူအညီေပးတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြထုတ္လုပ္ေပးပါတယ္ လို႔ ဂ်ာမန္သုေတသနတစ္ခုမွာေဖာ္ျပထားပါတယ္။
တျခားကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ေပးႏို္င္တဲ့အစားအစာေတြထဲမွာ ေထာပတ္သီးကို ဆလတ္အျဖစ္လုပ္စားတာ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ မုန္လာဥနီ(အထူးသျဖင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ)၊ ခ်ယ္ရီသီးအခ်ဥ္ (sour cheery) pancake ၊ ခ်ယ္ရီသီးအခ်ဥ္/ သလဲသီး/ အာဒါလြတ္ဥတို႔နဲ႔ ခပ္ျပစ္ျပစ္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ေဆာ့၊ ေကာ္ဖီ (တစ္ရက္ကို ေကာ္ဖီ ၄ ခြက္ကေန အထက္ေသာက္တဲ့သူေတြဟာ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့နည္းတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။)၊ ေျပာင္းဖူး၊ ၾကက္ဥအႏွစ္(အႏွစ္မွာ ဗီတာမင္ D ပါဝင္ၿပီး တခ်ဳိ႕ကင္ဆာေတြ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္။ ဒါေပမဲ့ အႏွစ္ေရာ အကာပါအျပည့္အဝစားတာအေကာင္းဆံုးပါပဲ။)၊ ဂ်င္း/ ဂ်င္းသုပ္/ ဂ်င္း tea (သားအိမ္ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ေသေစႏိုင္တယ္။)၊ ေရွာက္ခ်ဳိသီး၊ ေရွာက္ပန္းသီး(ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကာကြယ္ေပးပါတယ္။)၊ စပ်စ္သီး/ စပ်စ္သီးေျခာက္ (အဆုတ္ကင္ဆာအတြက္ အထူးအကာအကြယ္ေပးႏိုင္တယ္။) မႈိ(Portobello/ white mushroom တို႔မွာ အထူးသျဖင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ သတၳဳဓာတ္အရင္းအျမစ္ေတြၾကြယ္ဝလွတယ္။)၊ ပဲစိမ္းလံုး(green pea) ေတြဟာ အစာအိမ္ကင္ဆာအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္လွပါတယ္။)၊ သလဲသီးေဖ်ာ္ရည္(တစ္ရက္ကို ၈ေအာင္စ ေန႔စဥ္ေသာက္ေပးရင္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ antigen - PSA အဆင့္ေႏွးေကြးသြားေစပါတယ္။)။ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသီးအႏွံေတြ လိုအပ္သလို မ်ားမ်ားစားေပးရင္းနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္ေစဖို႔ ဆုေတာင္းေပးလိုက္ပါတယ္။ ။
Ref: 30 Proven Foods to Help Prevent Cancer/ 8 Little Things You Can Do Every Single Day | Reader's Diegestၿဖိဳးၿဖိဳး
(Living Fashion Magazine, September, 2016)
No comments:
Post a Comment