အသြင္ေျပာင္း ထိုင္း ေခါက္ဆြဲ
(Khao soi)
ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္ေတြမွာ ထိုင္းေခါက္ဆြဲ(khao soi) ဟာ ျမန္မာအုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲကို အသြင္ေျပာင္းဖန္တီးထားတဲ့အစားအစာလို႔ ေဖာ္ျပေရးသားေနၾကပါတယ္။ ထိုင္းမူကြဲေခါက္ဆြဲမွာေတာ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ ၿမိဳင္ၿမိဳင္ဆိုင္ဆိုင္ေလးေရာေမႊျပင္ဆင္ထားတယ္။
အဲဒီျမန္မာေခါက္ဆြဲနဲ႔ အဆက္အစပ္ရွိေနတာ သံသယျဖစ္စရာမလိုေလာက္ေအာင္ပါပဲ။ ေနာက္တစ္ခုျပစရာရွိေသးတာက ရွမ္းျပည္ကအစားအစားတစ္ခုျဖစ္တဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို ညႊန္းရဦးမွာပါ။ ေစးေစးကပ္ကပ္ဆန္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္၊ ဆီသတ္ထားတဲ့ဟင္းအႏွစ္နဲ႔ ေရာေမႊစားရတဲ့ရွမ္းေခါက္ဆြဲဟာ ခ်င္းမိုင္ရဲ႕ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ေတာ့ ဘယ္လိုမွမတူေတာ့ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ တခ်ဳိ႕ေရွးလူေတြကေတာ့ ထိုင္းေတြခ်က္ျပဳတ္ေနၾက ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲမတိုင္ခင္တုန္းက မူရင္းပံုစံဟင္းလ်ာမ်ဳိးပဲလို႔ ဆိုၾကတယ္။ ၿပီးေတာ့ ငရုတ္သီးဖတ္ေလးေတြ ဟင္းအႏွစ္၊ အုန္းႏို႔ေပါင္းထည့္လိုက္ၾကသတဲ့။
ေနာက္ထပ္ တတိယတစ္မ်ဳိးက မူရင္းဟင္းလ်ာသမိုင္းေတြထဲမွာရွိေသးတယ္လို႔ အခ်က္အလက္ေပးၾကတယ္။ ခပ္ဆင္ဆင္တူတဲ့ ေတာင္ဘက္ပိုင္းက ေခါက္ဆြဲဟင္းလ်ာပါ။ အဲဒီဟင္းလ်ာက ဒီေန႔ မေလးရွားေတြနဲ႔ စကၤာပူလူမ်ဳိးေတြကိုေျပာလိုက္ရင္ ခ်က္ခ်င္းသိၾကမယ့္ laksa စြပ္ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။ laksa ရဲ႕ မူလအစက မေလးကၽြန္းဆြယ္ကလုိ႔ဆိုၾကတယ္။ အဲဒီမေလးကၽြန္းဆြယ္ဘက္မွာရွိေနၾကတဲ့ တရုတ္၊ အိႏၵိယနဲ႔ ေဒသခံမေလးမူလဆင္ေတြ ေတာင္ပိုင္းဘုရင္ကို ပုန္ကန္မႈရႈံးနိမ့္ၿပီး ခ်င္းမိုင္ကိုနယ္ႏွင္ခံၾကရေတာ့ သူတို႔နဲ႔အတူယူေဆာင္ခဲ့ၾကတဲ့ laksa ဟင္းမွာ မ်ဳိးကြဲေတြ ဒါဇင္မ်ားစြာအရသာအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖစ္လာၾကတယ္။ ပီနန္နဲ႔ အီပို့တို႔လို ေျမာက္ပိုင္း ၿမို႕ေတာ္မွာ သူတို႔ရဲ႕ အခ်ဥ္အရသာ၊ မန္က်ည္းႏွစ္ကိုထည့္ထားတဲ့ laksa ဟင္းမ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ေတာင္ပိုင္း ဂ်ဳိေဟာ၊ မဲလာကာနဲ႔ စကၤာပူမွာ အုန္းႏို႔ေရာထားတဲ့အရသာရွိေနတယ္။
laksa ဟာ မေလးရွားေန႔လယ္စာေတြမွာ ဧည့္ခံေကၽြးေမြးေနၾကအစားအစာပါ။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ကဲကဲ အုန္းႏို႔အရသာနဲ႔ laksa နဲ႔ khao soi ကေတာ့ တကယ္ေတာ့ အတူတူပါပဲ။ ဒါေပမဲ့ laksa မွာ ဆန္ေခါက္ဆြဲ၊ ပုဇြန္၊ ငါးအသားလႊာ၊ တို႔ဟူးတံုးေလးေတြနဲ႔ အနီေရာင့္ရင့္ရင့္ငရုတ္သီးအႏွစ္ခပ္နည္းနည္း ပံုစားၾကတယ္။ ထိုင္းအုန္႔ႏို႔ေခါက္ဆြဲကလည္း အဲဒီလို စားခ်င္စဖြယ္ပါပဲ။ ဒါေပမဲ့ မေလးေခါက္ဆြဲကေတာ့ ပိုၿပီး သြားရည္က်ခ်င္စရာ၊ ေခၽြးတၿပိဳက္ၿပိဳက္က်သြားမယ့္ဟင္းအရသာမ်ဳိးနဲ႔ပါ။ ဒီဟင္းႏွစ္မ်ဳိးရဲ႕ ဆက္ႏြယ္မႈက အလွမ္းကြာေနသလိုပဲဆိုေပမဲ့ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု ယွဥ္ၾကည့္လိုက္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ တစ္ခုကိုျမည္းစမ္းတဲ့အခါ ေနာက္တစ္ခုကို သတိရသြားေစသလိုမ်ုိးေပါ့။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ khao soi ကို ေတာင္ပိုင္းေအာက္ဘက္က စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ တစ္ခါတစ္ရံ ထိုင္း laksa လို႔လည္းေခၚေနၾကတာေၾကာင့္ပါ။ ဟင္းလ်ာတစ္ခုနဲ႔ ဆက္ႏြယ္ေနတဲ့ မူရင္းသမိုင္းအခ်က္အလက္ေတြအမ်ားႀကီးရွိေနေပမဲ့ khao soi ဟာ ဘယ္ကေနအတိအက်ေပၚေပါက္လာတဲ့ အတိအက်သတ္မွတ္ဖို႔ေတာ့ ခက္ခဲပါတယ္။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ပါ အဲဒီဟင္းေတြကို စားၾကည့္တဲ့အခါတိုင္းမွာေတာ့ အဲဒီ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲေတြဟာ ကိုယ္တို႔ကို ႏွစ္လုိေပ်ာ္ရႊင္ဖြယ္ေကာင္းတဲ့အရသာကို ေပးစြမ္းေနမွာပါပဲ။ ။
မယ္ရူပ
(Living Fashion, June, 2016)
No comments:
Post a Comment