Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Thursday, May 23, 2013

ေရြးခ်ယ္စရာအမ်ားသား .. မယ္လမင္းမဟုတ္တဲ့ တျခား

မယ္လမင္းအသံုးအေဆာင္ပန္းကန္းခြက္ေယာက္ေတြဟာ ၁၉၅၀ခုႏွစ္နဲ႔ ၁၉၆၀ခုႏွစ္ေတြမွာ အလြန္ေခတ္စားလာခဲ့ပါတယ္။ အခုဆိုတေၾကာ့ျပန္ေရပန္းစားလာၿပီလို႔ ေျပာရမွာပါ။ အေရာင္အေသြးစံုစံုလင္လင္၊ အဆင္အကြက္ဒီဇိုင္းဆန္းဆန္းေလးေတြပါရႏိုင္ၿပီး ေပါ့ပါးတဲ့ အရည္အေသြးမ်ဳိးလည္းရွိေနေသးတာေၾကာင့္ သူသူငါငါ အသံုးျပဳသူမ်ားျပားလွတယ္။ မိသားစုေတြရဲ႕ စားပြဲတင္အျပင္အဆင္မွာ ေရြးခ်ယ္စရာျဖစ္လာခဲ့တဲ့အေၾကာင္းျပခ်က္ ေနာက္ထပ္တစ္ခုက မကြဲႏိုင္တဲ့သဘာဝရွိေနတာေၾကာင့္ပါ။ ယူအက္စ္အစားအေသာက္နဲ႔ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာန(FDA) ရဲ႕ အဆိုအရ မယ္လမင္းအသံုးအေဆာင္ေတြမွာ မယ္လမင္း-ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္ေကာ္ေစးကို ပါဝင္အသံုးျပဳထားတယ္လို႔ ဆိုတယ္။ စမ္းသပ္မႈေတြမွာ ထုတ္လုပ္တဲ့အခါ မယ္လမင္းကြန္ေပါင္းအနည္က်မႈရွိၿပီး ကြန္ေပါင္းဟာအိုးခြက္ပန္းကန္ေတြထဲမွာက်န္ရွိေနတတ္တယ္။ အစားအေသာက္ေတြထဲကို ခပ္ျဖည္းျဖည္းကူးေရြ႕ထိေတြ႔ႏိုင္တယ္ဆိုတာ သိရွိခဲ့ၾကတယ္။ FDA က မွတ္ခ်က္ခ်တာက သံုးစြဲတဲ့အခါစိတ္ခ်ရမႈ နဲ႔ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးေတြမွာ က်န္းမာေရးကိုအတိအက် ထိခိုက္ႏိုင္တယ္လို႔ေတာ့မေျပာႏိုင္ေပမယ့္ သိထားသင့္တဲ့အခ်က္အလက္ေတြေတာ့ ရွိေနပါေသးတယ္။


FDA ရဲ႕မွတ္ခ်က္မွာေတာ့ ေဘးကင္းစိတ္ခ်ရမႈအႏၱရာယ္ဆိုရင္ေတာ့ အင္မတန္နိမ့္ပါတယ္။ လက္ခံႏိုင္တဲ့အဆင့္မွာပဲရွိေနတယ္။ ဒါေပမဲ့ မယ္လမင္းပန္းကန္ခြက္ေယာက္ေတြအသံုးျပဳဖို႔က သတိေပးခ်က္ေတြရွိပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ႏို႔စို႔အရြယ္ကေလးငယ္ေတြနဲ႔ ကေလးသူငယ္ေတြအတြက္ အသံုးျပဳတဲ့အခါ ပိုၿပီး အႏၱရာယ္ရွိေစႏိုင္တယ္။ ကေလးငယ္ေတြကို အစားအေသာက္ေကၽြးေမြးတဲ့အခါ မယ္လမင္းအသံုးအေဆာင္ကို အသံုးမျပဳဖို႔ အၾကံျပဳလိုပါတယ္တဲ့။ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ လွပသြက္လက္တဲ့အဆင္ဒီဇိုင္းေလးေတြနဲ႔ ေစ်းကြက္ထဲမွာေတြ႕ျမင္ေနရတဲ့အခါ၊ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးလည္းအင္မတန္နည္းပါးပါတယ္ဆိုေနၾကေပမယ့္ ဒီအခ်က္ေတြကိုေတာ့ လိုက္နာေပးသင့္ပါတယ္။
  • ႏို႔စို႔အရြယ္ကေလးငယ္ နဲ႔ ကေလးသူငယ္အတြက္ အသံုးမျပဳပါနဲ႔။
  • မယ္လမင္းအသံုးအေဆာင္နဲ႔ ပူေႏြးတဲ့အစားအစာ၊ ေသာက္စရာ ဘယ္ေတာ့မွ အသံုးမျပဳပါနဲ႔။
  • မိုက္ကရိုေဝ့ဖ္မွာ မယ္လမင္းကို ဘယ္ေတာ့မွ အသံုးမျပဳပါနဲ႔။ “microwafe safe” လို႔ ေၾကာ္ျငာေစ်းကြက္တင္ထားတဲ့ပစၥည္းျဖစ္ေနရင္ေတာင္မွ မသံုးပါနဲ႔။
  • အက္ဆစ္သဘာဝရွိတဲ့(ခ်ဥ္တဲ့)အစားအစာမ်ဳိးနဲ႔ အသံုးျပဳတာဟာ ပိုၿပီးအႏၱရာယ္ရွိႏိုင္တယ္။ အထူးသျဖင့္ အပူေပးခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါမွာပါ။
  • လင္ပန္းထဲထည့္ယူေလ့ရွိတဲ့ သြားေရစာ နဲ႔ မပူတဲ့အစားအစာေတြအတြက္ ေၾကာက္လန္႔စရာမရွိပါဘူး။ 


FDA ရဲ႕ အေမးအေျဖေလးဖတ္ၾကည့္ၿပီးေတာ့ အလြန္အမင္း စိတ္ပူသင့္/ မသင့္ လည္း ဆံုးျဖတ္ႏိုင္ၾကတာေပါ့။

မယ္လမင္းဆိုတာဘာလဲ။
မယ္လမင္းဟာ စက္မႈလုပ္ငန္းေတြမွာ အသံုးမ်ားတဲ့ ဓာတုေဗဒပစၥည္းတစ္မ်ဳိးပါ။ ယူႏိုက္တက္စတိတ္မွာ မယ္လမင္းကို ခ်က္ျပဳတ္စရာမီးဖိုေခ်ာင္သံုးပစၥည္းအခ်ဳိ႕၊ ပန္းကန္းျပား၊ ပလပ္စတစ္ထုတ္ကုန္ပစၥည္း၊ စာရြက္ကတ္ထူျပား၊ စက္မူလုပ္ငန္းသံုးသုတ္ေဆး နဲ႔ တျခားပစၥည္းေတြမွာ အသံုးျပဳခြင့္ေပးထားပါတယ္။ ေနာက္ထပ္တစ္ခုက ယူအက္စ္မွာ ဓာတ္ေျမၾသဇာအျဖစ္ မွတ္ပံုတင္ခြင့္ျပဳမထားေပမယ့္ တျခားႏိုင္ငံေတြမွာ မယ္လမင္းကို ဓာတ္ေျမၾသဇာအျဖစ္အသံုးျပဳၾကတာေတြရွိေနပါတယ္။ မယ္လမင္းကို စားေသာက္ကုန္ေတြထုပ္ပိုးတဲ့ေနရာမွာအသံုးျပဳေနၾကတာေတြရွိတယ္။ FDA က လူေတြရဲ႕စားေသာက္ကုန္၊ တိရစၦာန္ေတြရဲ႕ စားေသာက္ကုန္ေတြအတြက္ အသံုးျပဳႏိုင္တယ္လို႔ ေထာက္ခံခြင့္ျပဳမထားပါဘူး။

တရုတ္ႏိုင္ငံက စားပြဲတင္အသံုးအေဆာင္ပစၥည္းေတြမွာ မယ္လမင္းပါဝင္မႈအင္မတန္ျမင့္မားေနတယ္လို႔ ဖတ္လိုက္ရတယ္။ အဲဒီအသံုးအေဆာင္ေတြကေန အစားအေသာက္ေတြဆီကို မယ္လမင္းေတြေရာက္ရွိႏိုင္မလား။
ထိုင္ဝမ္စားသံုးသူမ်ားေဖာင္ေဒးရွင္းက လတ္တေလာ တရုတ္ႏိုင္ငံမွာလုပ္တဲ့ ပလပ္စတစ္စားပြဲတင္ပစၥည္းေတြကို စမ္းသပ္စစ္ေဆးခဲ့ပါတယ္။ ေတြ႕ရတာက မယ္လမင္းအဆင့္ ၂၀၀၀၀ ppb( parts per billion)ပါဝင္ေနခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီအမ်ဳိးအစားဟာ မယ္လမင္း-ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္ေကာ္ေစးျဒပ္ပစၥည္းနဲ႔ ထုတ္လုပ္ထားတာပါ။ ေမာ္လီက်ဴးတည္ေဆာက္ပံုေတြနဲ႔ မို(ပံုစံခြက္)ေဖာ္တယ္။ အပူေပးၿပီးေတာ့ စားပြဲတင္ပစၥည္းဒီဇိုင္းပံုစံေတြရေအာင္ ပံုေဖာ္ယူပါတယ္။ အဲဒီဓာတုဓာတ္ျပဳမႈကေန ပံုေဖာ္ထားတဲ့ပစၥည္းရဲ႕ ပလပ္စတစ္သားထဲမွာ မယ္လမင္း ပမာဏအနည္းငယ္က်န္ေနတတ္တယ္။ အဲဒီပမာဏနည္းနည္းဟာ ပလပ္စတစ္သားဆီကေန အစားအေသာက္ေတြဆီ အင္မတန္ေႏွးေကြးစြာထိေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။

ပလပ္စတစ္စားပြဲတင္အသံုးအေဆာင္ေတြက မယ္လမင္းဟာ အစားအေသာက္ေတြဆီေရာက္ရွိႏိုင္တယ္ဆိုရင္ အဲဒီအစားအေသာက္ေတြေၾကာင့္ က်န္းမာေရးထိခုိက္ႏိုင္လား။
မယ္လမင္း-ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္ စားပြဲတင္အသံုးအေဆာင္ေတြကေန အစားအစာေတြကို ထိေတြ႕ကူးေရြ႕ႏိုင္မႈမရွိဘူးလို႔ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။ အက္ဆစ္ဓာတ္မ်ားတဲ့အစားအစားေတြနဲ႔ စီးပြားျဖစ္ နမူနာပန္းကန္နဲ႔ ခြက္ ၁၉ ခုမွာ ၃ ခုမွာမယ္လမင္းအကူးအေရြ႕ ေတြ႕ရတယ္လို႔ဆိုတယ္။ အဲဒါဟာ အပူခ်ိန္ ၁၆၀ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ နဲ႔ ၂ နာရီထက္ပိုၾကာေအာင္ထားၿပီးစမ္းသပ္တာပါ။ ပုံမွန္အသံုးျပဳသလို လိေမၼာ္ရည္ေအးေအးတစ္ခြက္ကို မယ္လမင္းခြက္မွာ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ထားမယ္ဆိုရင္ ၁၀ ppb ပမာဏထက္ေလ်ာ့နည္းတဲ့ ထိေတြ႕မႈရွိတယ္။ အင္မတန္နည္းတဲ့ပမာဏပါ။ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ မယ္လမင္းအဆင့္ရဲ႕ အႀကိမ္ ၂၅၀ေအာက္ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။ ႏို႔စို႔အရြယ္ကေလးငယ္အတြက္ အဆင့္က ( ၂၅၀၀ ppb) ရွိမွ အႏၱရာယ္ရွိႏို္င္တာပါ။ တနည္းအားျဖင့္ေျပာရရင္ အႏၱရာယ္ရွိႏိုင္တဲ့အဆင့္ထက္ နိမ့္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အက္ဆစ္သဘာဝရွိ(ခ်ဥ္တဲ့)အစားအစားေတြကို အပူခ်ိန္ ၁၆၀ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ အထက္မွာ မယ္လမင္းပစၥည္းနဲ႔  ထိေတြ႔ေစမယ္ဆိုရင္ ပလပ္စတစ္ကေန မယ္လမင္းပမာဏမ်ားမ်ားတိုးထြက္လာၿပီး အစားအေသာက္ကို ထိေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ microwave oven ေတြနဲ႔ မယ္လမင္းအေျခခံ ညစာျပင္ဆင္တဲ့အသံုးအေဆာင္ေတြအသံုးျပဳၿပီး အပူမေပးသင့္ပါဘူး။ ေၾကြထည္ေျမထည္ ဒါမွမဟုတ္ microwave-safe အသံုးအေဆာင္မ်ဳိးကိုသာ အသံုးျပဳသင့္ပါတယ္။

ပလပ္စတစ္စားပြဲတင္အသံုးအေဆာင္အသံုးျပဳမႈေတြ ရပ္တန္႔လိုက္ရေတာ့မလား။
အစားအစာ၊ ေသာက္ဖြယ္အေဖ်ာ္ရည္ေတြကို ပလပ္စတစ္စားပြဲတင္အသံုးအေဆာင္ေတြနဲ႔ တည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ microwave-safe ဆိုရင္ေတာင္ အပူေပးၿပီးေတာ့အသံုးမျပဳသင့္ပါဘူး။

ဘယ္လိုက်န္းမာေရးျပႆနာရွိသူေတြ မယ္လမင္းအသံုးအေဆာင္အသံုးမျပဳသင့္တာလဲ။
FDA က အႏၱရာယ္ရွိတဲ့အကဲျဖတ္ အဆင့္ေတြထက္ျမင့္မားေနတဲ့ မယ္လမင္းညစ္ညမ္းထုတ္ကုန္ပစၥည္းေတြကို ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ေနသူေတြ၊ ေက်ာက္ကပ္အားနည္းသူေတြသံုးစြဲခဲ့ရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ဆိုးက်ဳိးရွိပါမယ္။  မယ္လမင္းအဆိပ္သင့္လကၡဏာေတြမွာ စိတ္တိုေဒါသထြက္ျခင္း/ အသားအေရေယာင္ယမ္းယားက်ိေစျခင္း၊ ဆီးထဲမွာေသြးပါျခင္း၊ ဆီးနည္း/ ဆီးမသြားျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ပိုးဝင္တဲ့လကၡဏာေတြ နဲ႔ ေသြးဖိအားတက္ျခင္းေတြျဖစ္ၾကတယ္။

မယ္လမင္းစားပြဲတင္အသံုးအေဆာင္ေတြအသံုးျပဳတာဟာ သတိထားအသံုးျပဳရင္လံုျခံဳစိတ္ခ်ရမႈရွိတယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ေပမယ့္လည္း ဒီမယ္လမင္းပစၥည္းေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး သံယယဝင္လာၿပီ၊ ဒီပစၥည္းအေၾကာင္းကိုပဲ ေတြးေနမိၿပီဆိုရင္ေတာ့ စြန္႔စားၿပီးဝယ္ယူသံုးစြဲေနဖို႔ မထိုက္တန္လွပါဘူး။ ေစ်းကြက္ထဲမွာ ၾကည့္ပါ၊ တျခား လိုခ်င္မက္ေမာစရာ အေရာင္အေသြးစံု၊ ဒီဇိုင္းစံုစားပြဲတင္အသံုးအေဆာင္ေတြ၊ ေရြးခ်ယ္စရာေတြမွ အမ်ားႀကီးပါပဲ။ ေစ်းႏႈန္းေလးေတြ ႏႈိုင္းယွဥ္ၾကည့္မယ္။ သံုးေနက်မဟုတ္ေပမယ့္လည္း သင့္တင့္တဲ့အမ်ဳိးအစားအသံုးအေဆာင္ေတြ႕မယ္ဆိုမွေတာ့ မယ္လမင္းမဟုတ္တဲ့ တျခားတစ္ခုကိုပဲ အျမန္ဆံုး ဝယ္ယူလိုက္ပါ။ မယ္လမင္းပစၥည္းေတြကို စြန္႔လႊတ္ျပစ္လိုက္ပါေပါ့။       ။

ၿဖိဳးၿဖိဳး
Living Fashion Magazine, June, 2013

No comments: