Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Wednesday, August 28, 2013

ရယ္ဒီမိတ္ အစားအစာေတြနဲ႔ ဟန္ခ်က္ညီႏိုင္ဖုိ႔ပဲ လိုတာပါ

photo credit 
အခ်ိန္ေတြ ကုန္ဆံုးတာျမန္ဆန္လြန္းသလို အခ်ိန္နဲ႔အမွီလိုက္ေနရတဲ့ ကိုယ္တို႔ရဲ႕ ဘဝေနထိုင္မႈပံုစံေတြလည္း ပိုၿပီးျမန္ဆန္လာေနတာပါပဲ။ အဲဒီလို ခပ္လွစ္လွစ္ သြက္လက္ျမန္ဆန္ေနမွလည္း ဒီေခတ္မီကမၻာႀကီးထဲမွာ အံဝင္ခြင္က်ျဖစ္ႏိုင္ၾကေတာ့မယ္။ ရွားပါးလာတဲ့အခ်ိန္ေတြထဲမွာမွ ကိုယ့္ရဲ႕မီးဖိုေခ်ာင္ေလးထဲ ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္မယ့္အခ်ိန္ေတြဟာ အနည္းဆံုးပါပဲ။ လုပ္ငန္းခြင္ထဲက လႈပ္လႈပ္ရွားရွား သြားသြားလာလာ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္လည္း လက္တကမ္းမွာရွိေနတဲ့ အသင့္သံုးအစားအစာ (Ready-made)ေတြဆီလက္လွမ္းလိုက္ဖို႔ပဲ အားသန္လာၾကေတာ့တယ္။ အေအးခံထားႏိုင္မယ့္ အိမ္သံုးေရခဲေသတၱာ၊ Freezer ေတြ မေပၚႏိုင္ေသးခင္ ၁၉၆၀ ခုႏွစ္အေစာပိုင္းေတြမွာ အဲဒီလို အသင့္သံုးအစားအစာေတြဟာ လက္လွမ္းမမွီႏိုင္ေသးတဲ့အရာပါ။ ေနာက္ပိုင္း အေအးခံအစားအစာေတြ ထိန္းသိမ္းထားႏိုင္မယ့္နည္းလမ္းေတြရွိလာေတာ့ ကုမၸဏီေတြဟာ စီးပြားျဖစ္ႏိုင္တဲ့အခြင့္အလမ္းေတြျမင္ေတြ႕လာခဲ့ၾကၿပီေပါ့။ အဲဒါဟာ နည္းပညာတိုးတက္မႈတစ္ခုတည္းအတြက္ မဟုတ္ဘဲ ရယ္ဒီမိတ္အစားအစာေတြတိုးပြားလာဖို႔ ျဖည့္တင္းခဲ့ၾကပါတယ္။

အခ်ိန္ကိုေခၽြတာစုေဆာင္းႏိုင္တယ္ဆိုတာနဲ႔ ေပၚျပဴလာျဖစ္လာခဲ့ပါၿပီ။ အင္မတန္ေကာင္းမြန္တဲ့အရာတစ္ခုလိုပဲ ေၾကာ္ျငာလာခဲ့ၾကၿပီ။ အားလံုးအတြက္အဆင္ေခ်ာတယ္။ အလြယ္တကူျပဳျပင္စားသံုးႏိုင္ၾကတဲ့ အရာေတြျဖစ္လာခဲ့ၾကတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔အခ်ိန္ရွိေနႏိုင္တဲ့ဇနီး၊ ခင္ပြန္း မိသားစုေလးေတြမွာေတာင္မွ စိတ္ေအးလက္ေအး ျမန္ျမန္ေလးပဲ ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္တယ္။ လူလည္းသက္သာလွတယ္။ ရယ္ဒီမိတ္အစားအစာေတြရဲ႕ ျပင္ဆင္ထုပ္ပိုးထားမႈဟာလည္း အေရာင္အေသြးစံုစံုလင္လင္နဲ႔ဆိုေတာ့ ႏွစ္သက္ဖြယ္ေကာင္းလွပါတယ္။ အံ့အားသင့္စရာပဲေပါ့။ ေၾကာ့ေမာ့သားနားလွတဲ့ဒီဇိုင္းနဲ႔ ရယ္ဒီမိတ္အသီးအႏွံထုတ္ေတြမွာဆိုရင္လည္း  ခ်ဳိမြမြေျပာင္းဖူးေစ့ထုတ္ေလးေတြ၊ ပဲသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္ခ်ဳိအနီအစိမ္း စတဲ့ အသီးအႏွံမ်ဳိးစံုပါမက်န္ရႏိုင္ေနေတာ့ Freezer ထဲ ၾကာျမင့္စြာသိမ္းဆည္းထားႏိုင္တယ္။ စားခါနီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ကာ အခ်ိန္ရာသီမေရြးဘဲ စားသံုးႏိုင္လာၾကတယ္။ 

အသင့္စားႏိုင္တဲ့ TV dinner (အေအးခံညစာ၊ အေအးခံအစားအစာ) လို႔ ေခၚၾကတဲ့ chilled meal မ်ဳိးကိုေတာ့ ၁၉၅၀ ႏွစ္ေတြမွာ Swansons အေမရိကန္ကုမၸဏီက စတင္မိတ္ဆက္ေရာင္းခ်လာခဲ့တယ္။ လင္ဗန္း(tray)ေလးတစ္ခုထဲမွာ လူတစ္ဦး တစ္နပ္စာအတြက္ အဟာရအစံုအလင္ အသား- မ်ားေသာအားျဖင့္ေတာ့ အမဲသား၊ ၾကက္သား (ေက်းဇူးေတာ္ေန႔အခမ္းအနားမ်ဳိးမွာ ၾကက္ဆင္သားနဲ႔ အထူးသျဖင့္ ျပင္ဆင္ၾကတယ္။)၊ အသီးအႏွံအတြက္က ပဲစိမ္းလံုးႏွပ္၊ ေျပာင္းဖူး ဒါမွမဟုတ္ အာလူးျပဳတ္ေထာင္း(mashed potato) နဲ႔ တခါတရံမွာ အခ်ဳိမုန္႔အျဖစ္ ပန္းသီးသၾကားဌာပနာမုန္႔လို႔ ထည့္ေပးတတ္ၾကပါတယ္။ ထမင္းပါတဲ့ tray မ်ဳိးလည္းရွိၾကတယ္။ အဲဒီ အေအးခံ(chilled) TV dinner ကို ကုန္စံုဆိုင္ေတြမွာ ဝယ္ယူႏိုင္ၿပီး အိမ္ေရာက္မွ အပူေပးၿပီး စားေသာက္ရုံပါပဲ။ အလူမီနီယံ tray ကို အသံုးျပဳထားၾကၿပီး oven ထဲမွာ ေႏႊးႏိုင္ပါတယ္။ အခုေတာ့ microwave နဲ႔ အသံုးျပဳႏိုင္တဲ့အသားမ်ဳိး မ်ားေသာအားျဖင့္ ပလပ္စတစ္ေတြနဲ႔ ျပင္ဆင္လာၾကတယ္။ 

ခဲထားတဲ့ Frozen အစားအစာေတြက အျမင္အားျဖင့္ ေတာက္ပဝံ့ၾကြားမႈမရွိတာေၾကာင့္ အေအးခံ chilled meal ေတြက ေစ်းကြက္ဝင္လာခဲ့တာပါ။ mash potato ကို ready meal အျဖစ္ ျပင္ဆင္ေရာင္းခ်မႈမရွိေသးခင္မွာ ၁၉၇၉ ေလာက္က Marks and Spencer ကုမၸဏီက ရယ္ဒီမိတ္ ၾကက္သားကို စၿပီးေရာင္းခ်လာခဲ့ပါတယ္။ စားသံုးသူေတြက အိပ္ရာကႏိုးထလိုက္တာနဲ႔ သန္းေဝၿပီး ရယ္ဒီမိတ္အထုထ္ေလးေတြရဲ႕ အေရာင္အေသြးစံုစံုရုပ္ပံုေလးေတြရဲ႕အလွအပဆီ အာရုံေရာက္မယ္။ အထုတ္ေလးကို လြယ္လြယ္ကူကူေဖာက္ၿပီး မနက္စာအတြက္ အျမန္ဆံုးျပင္ဆင္လိုက္မယ္။ chilled meal ရဲ႕ လန္းဆတ္တဲ့ဆြဲေဆာင္မႈနဲ႔အတူ အသင့္ျဖစ္သြားခဲ့ၾကပါတယ္။ chilled meal ေတြေရာင္းခ်ရမႈဟာ ၈၀ ခုႏွစ္ေတြထဲမွာ ေရာင္းအားေတြျမင့္တက္ခဲ့တယ္။ အခုဆိုရင္ေတာ့ chilled meal ေတြဟာလည္း ဖက္ရွင္က်က်စားေသာက္တဲ့ပံုစံထက္ က်န္းမာဖို႔အတြက္ အာရုံစိုက္စားေသာက္ၾကရမယ့္ေခတ္ ျဖစ္လာပါၿပီ။ ဥပမာ ေနၾကာဆီသံုးစြဲလာတာ၊ အသားေတြကို deep-fried ျဖစ္ေအာင္ ဂရုစိုက္ေၾကာ္လာၾကတာေတြျပင္ဆင္ေျပာင္းလဲလာၾကတာမ်ဳိးေပါ့။ ၉၀ ခုႏွစ္ထဲမွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္မွ်တတဲ့ စားေသာက္ပံုစံအတြက္ ပါဝင္ျပင္ဆင္ထားတဲ့အဟာရအခ်ိန္အဆကို ၾကည့္ၿပီးေရြးခ်ယ္ဝယ္ယူလာၾကတယ္။ အစားအေသာက္ျပင္ဆင္တဲ့သူေတြကလည္း ပါဝင္ပစၥည္းေတြအေသအခ်ာ အညႊန္းတပ္ၿပီးေရာင္းခ်လာၾကပါတယ္။

ရယ္ဒီမိတ္အစားအစာေတြဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ တကယ္ပဲညီညြတ္ႏိုင္ၿပီလား။ မိသားစုအစားအစာျဖစ္ၿပီလားဆိုရင္ 
“ရယ္ဒီအစားအစာေတြနဲ႔ ျပႆနာကေတာ့ ဂရုတစိုက္ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔ခက္တာပါပဲ၊ အခ်ိန္အဆအတိအက်သိဖို႔ခက္ပါတယ္” လို႔ British Nutrition Foundation က ဆာရာစတန္နာကေျပာပါတယ္။ pasta ေခါက္ဆြဲႏွစ္ပြဲကိုပဲၾကည့္ပါဦး။ အျပင္ပမ္းအျမင္အရေတာ့ ထုပ္ပိုးထားပံုၾကည့္ၿပီး အတူတူလိုပဲ။ ဒါေပမဲ့ အဟာရပါဝင္မႈ အခ်ဳိးအဆကေတာ့ အလြန္ကြဲျပားပါတယ္လို႔ ဆိုတယ္။ အဲဒါဆိုရင္ ရယ္ဒီအစားအစာေတြက ရွင္တို႔အတြက္ ဆိုးတာေပါ့ ဆိုတဲ့ အဓိပၸါယ္မ်ဳိးေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။ “healthy”  “low fat”  “diet” စာတမ္းေတြပါတဲ့ ရယ္ဒီအစားအစာေတြက သာမန္ဘာမွေဖာ္ျပမထားတဲ့အမ်ဳိးအစားထက္ ပိုၿပီးေကာင္းမြန္တာအမွန္ပါပဲ။ ေရြးခ်ယ္မႈမွန္ကန္ဖို႔အတြက္ေတာ့ ေမးခြန္းေမးရဦးမွာပါ။ ကိုယ္တို႔အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့ ရယ္ဒီအစားအစာအတြက္ေရြးခ်ယ္မယ္ဆိုရင္ ဒီလို အဓိကအခ်က္ေလးေတြ ဂရုစိုက္သင့္ပါတယ္။
၁. ဆားပါဝင္မႈပမာဏ နည္းတာ (ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ဆားဟာ ေသြးတိုးေရာဂါေတြနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတာေၾကာင့္ပါ)
၂.  ျပည့္ဝဆီပါဝမႈပမာဏ နည္းတာ (အဆီေပါမ်ားတဲ့အသားမွာပါတဲ့အဆီမ်ဳိး၊ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း၊ အုန္းဆီ၊ စားအုန္းဆီေတြဟာ ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာျမင့္တက္နဲ႔ဆက္ႏြယ္ေနတယ္ LDL ကိုလက္စထေရာျမင့္တက္ေစတယ္။ ေသြးလွည့္ပတ္မႈနဲ႔ဆိုင္တဲ့ေရာဂါေတြ၊ အဝလြန္ျခင္းနဲ႔ သက္ဆိုင္တဲ့ ျပႆနာမ်ုိးေတြ - ဆီးခ်ဳိလိုေရာဂါမ်ဳိး ရလာဒ္ရွိလာႏိုင္တယ္။)
၃. သၾကားပါဝင္မႈပမာဏ နည္းတာ ( သြားက်န္းမာေရးအတြက္ပါ)
၄. ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ပါဝင္မႈပမာဏျမင့္မားတာ (ဗီတာမင္၊ သတၳဳဓာတ္ျမင့္မားတဲ့အစားအစာမ်ဳိးေရြးခ်ယ္ဖို႔ပါ။ က်န္းမာတဲ့အရိုး၊ အေရျပား၊ ဆံပင္ နဲ႔ အစာေျခစနစ္အတြက္အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္။)

အညႊန္း ဖတ္ပါ
အညႊန္းစာရြက္ေလးကို ကိုယ့္မ်က္စိေရွ႕နီးႏိုင္သမွ်ဆြဲယူၿပီး ၾကည့္တာဟာ ေကာင္းတဲ့စိတ္ကူးပါ။ ေရးထားတဲ့အညႊန္းေတြက နားရႈပ္စရာပညာရပ္အသံုးအႏႈန္းမ်ဳိးျဖစ္ေနတာေတာင္မွ နားလည္ထားႏိုင္ရင္အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ဥပမာ-သၾကားဆိုရင္ glucose, maltose, dextrose နဲ႔ sucrose ဆိုၿပီးေဖာ္ျပထားတာမ်ဳိးပါ။ ဆားဆိုရင္ေတာ့ ‘sodium’ လို႔ ေရးၾကၿပီး ပါဝင္ပစၥည္းစာရင္းကို အေလးခ်ိန္ အမ်ားကေန အနည္းအစီအစဥ္နဲ႔ အညႊန္းေရးေလ့ရွိၾကတယ္။ အဟာရဓာတ္အညႊန္းအတြက္ မ်ားေသာအားျဖင့္ table ေလးနဲ႔ေဖာ္ျပတတ္ၾကပါတယ္။ အဲဒီ table အကြက္ထဲမွာ အေသးစိတ္အခ်က္အလက္ေတြ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ပရိုတိန္း၊ အဆီ နဲ႔ ဆိုဒီယမ္ဆိုၿပီးေရးထားၾကတယ္။ အစိုးရအဖြဲ႔အစည္းလမ္းညႊန္ခ်က္ေတြမွာ အစားအစာထုပ္ပိုးမႈအတြက္ လိုက္နာသင့္တာေတြရွိတယ္။ Low fat ဆိုရင္ ဥပမာ ဘယ္ေလာက္အထိေလ်ာ့နည္းေစသင့္တာလဲ၊ အစားအစာအစိုင္အခဲဆိုရင္ fat ၃ ဂရမ္ မပိုဘဲပါသင့္တယ္။ အရည္အတြက္ဆိုရင္ ၁၀၀ မီလီလီတာထက္မပိုဘဲပါသင့္တယ္ဆိုၿပီး သတ္မွတ္ထားတာမ်ဳိးပါ။ ‘reduced fat’ ဒါမွမဟုတ္ ‘light’ နဲ႔ ေရာေထြးစိတ္ရႈပ္မသြားပါနဲ႔။ ‘sugar-free’ ဟင္းလ်ာလို႔ ေရးထားရင္ သၾကားထည့္မထားဘူးလို႔ဆိုေပမယ့္ သဘာဝသၾကားဓာတ္ပါရွိေနမယ္၊ ဒါမွမဟုတ္ရင္ေတာင္ ဖန္တီးထားတဲ့ေဆးသၾကားလို ခ်ဳိ တဲ့အရာ ပါဝင္ေနႏိုင္ေသးတယ္။ အကုန္လံုးသဘာဝအတိုင္းဆိုတာမ်ဳိးက က်န္းမာေရးရႈေထာင့္ကၾကည့္ရင္ အဓိပၸါယ္မရွိလွဘူး၊ မျဖစ္ႏိုင္ဘူးလုိ႔ ဆိုတယ္။

မွန္ကန္ညီမွ်ေအာင္ေရြးခ်ယ္ႏိုင္ဖို႔အေရးႀကီးပါတယ္
diet လုပ္ေနသူေတြအတြက္ ရယ္ဒီအစားအစာေတြဟာေပၚျပဴလာျဖစ္လာတာကလည္း သူတို႔မွာပါဝင္ေနတဲ့ ကယ္လိုရီအားလံုးကို အညႊန္းနဲ႔တိတိက်က်ေဖာ္ျပထားၾကလို႔ပါ။ တစ္ေယာက္စာအထုတ္အရြယ္အစားကလည္းေသးငယ္တယ္။ အဲဒီေတာ့ စကၠန္႔ပိုင္းအတြင္း ျပန္ၿပီးလွဲလွယ္ဖို႔ အခြင့္အေရးမရွိႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။ အဟာရေဗဒပညာရွင္ေတြ စိတ္ပူတာက ရယ္ဒီအသင့္ျပင္အစားအစာထဲ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ဒါမွမဟုတ္ ဆလတ္အရြက္/ ဆလတ္သုပ္ ဘယ္ေလာက္ ေပါင္းထည့္စားေနၾကမလဲဆိုတာပါ။ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့ ဆလတ္မ်ဳိးေသခ်ာေစဖို႔ ဂရုစိုက္ေပးသင့္ပါတယ္။ freezer ထဲ ေအးခဲထားတဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဟာ ေရခဲေသတၱာထဲ တစ္ပတ္ေလာက္လဲေလ်ာင္းေနခဲ့တဲ့အသီးအရြက္ထက္ ပိုၿပီးေကာင္းမြန္/ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္ပါတယ္။ အခ်ဳိတည္းစရာကိုလည္း meal တစ္ခုအၿပီးစားေပးပါတဲ့။ လတ္ဆတ္တဲ့အသီး၊ low fat ဒိန္ခ်ဥ္ ဒါမွမဟုတ္ low fat ျပင္သစ္ဒိန္ခဲ(fromage frais)မ်ဳိးစားေပးတာဟာ လြယ္ကူျမန္ဆန္ၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့ meal တစ္ခုအျဖစ္ျပည့္စံုသြားေစႏိုင္တယ္။ နည္းနည္းစိတ္ရႈပ္ေနၾကရတာက chilled ဒါမွမဟုတ္ frozen ရယ္ဒီအစားအစာ ဘယ္ဟာက ကိုယ္တို႔အတြက္ေကာင္းမြန္ေစတာလဲဆိုပါ။ ကြဲျပားခ်က္မရွိလွပါဘူးတဲ့။ ရယ္ဒီအစားအစာမွာပါတဲ့ အပူေပးရမယ့္အညႊန္းအတိုင္း တိတိက်က်လိုက္နာျပင္ဆင္ဖို႔ပါပဲ။

အျပင္မွာစားၾကမယ္
အဲဒီအစားအစာေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ရဲ႕လားဆိုတာလည္း အေရးႀကီးလွပါတယ္။ ထုပ္ပိုးထားတဲ့အဲဒီလို ရယ္ဒီေန႔လည္စာအျပင္ takeaway အစားအစာနဲ႔ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာစားလာၾကတာလည္း အခုဆိုပိုလို႔ေတာင္ေပၚျပဴလာျဖစ္ေနပါၿပီ။ စိတ္ပူစရာက အလုပ္ေတြစကၠန္႔၊ မိနစ္နဲ႔အမွ်အလုပ္ရႈပ္ေနၾကတဲ့ လုပ္ငန္းခြင္ထဲကလူေတြအတြက္ ေနလည္စာကိုျဖစ္သလိုေလးစား/ တခါတရံလံုးဝမစားဘဲ ညေနစာက်မွ အျပင္စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ဝိုင္းဖြဲ႔စားေသာက္တတ္တဲ့အေလ့အက်င့္ေတြဟာ ဝၿဖိဳးေစဖို႔ဦးတည္ေနပါတယ္။ သိပ္ကိုဆာေလာင္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ သူသူကိုယ္ကိုယ္ menu ကို အေလးေပးေရြးခ်ယ္ေနၾကေတာ့မွာမဟုတ္ဘူး။ စားသင့္တဲ့ပမာဏထက္ပိုၿပီးစားျပစ္လိုက္ၾကေတာ့မွာ ေသခ်ာေနပါၿပီ။ ကယ္လိုရီေတြလည္း တြက္ခ်က္ေနႏိုင္မွာမဟုတ္ေတာ့ဘူး။ ကယ္လိုရီအခ်ိန္အဆအလြယ္တကူမတြက္ခ်က္ႏိုင္တဲ့ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာဆိုရင္ ရိုးရွင္းတဲ့လမ္းညႊန္ခ်က္ေလးေတာ့ လိုက္နာႏိုင္ပါတယ္တဲ့။ အသီးအရြက္တစ္ပန္းကန္ကိုေရြးပါ၊ ဟင္းအတြက္ဆိုရင္ ကရင္မ္မပါတာ၊ high fat ေဆာ့စ္မပါတဲ့ ဟင္းလ်ာမ်ဳိးကိုပဲေရြးခ်ယ္သင့္ပါတယ္။ အသားအတြက္ ေၾကာ္ေလွာ္ထားတဲ့အမ်ဳိးအစားမေရြးဘဲ သားငါးအကင္/ ေပါင္းထားတဲ့အသားငါး ေရြးႏိုင္တယ္။ meal တစ္ခုမွာအေနာက္ႏိုင္ငံသားေတြတြဲဖက္စားေနၾကျဖစ္တဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ ခ်ိစ္၊ ေထာပတ္ အဲဒါေတြထည့္ေပါင္းၿပီးမစားပါနဲ႔။ meal မစခင္ စားတဲ့အစားအစာ၊ meal ၿပီးရင္စားတဲ့ အခ်ဳိပြဲမွာ အဖြင့္ေရာအပိတ္ေရာ၊ မစားလုိက္ပါနဲ႔။ တစ္ခုကို ႀကိဳးစားၿပီးေရွာင္ၾကည့္ပါ။

အျပင္ကအစားအစာေတြကို ေရြးၾကည့္ရင္
အာလူးကင္ကို ေထာပတ္မပါဘဲမွာပါ။ low-fat အျဖည့္အစားအစာဆိုရင္ ပဲသီးေပါင္း၊ မလိုင္ထုတ္ၿပီးသားဒိန္ခဲအေပ်ာ့၊ တူနာငါး နဲ႔ မိႈတို႔ဟာ အရသာလည္းရွိလွတယ္။
burger အတြက္ ကယ္လိုရီေတြခုန္တက္သြားေလာက္ေအာင္စြမ္းေဆာင္ႏိုင္တဲ့ mayonnaise ကို မထည့္ဖို႔ မွာၾကည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ကင္၊ သခြားခ်ဥ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်တၱနီအသားကင္ ဒါမွမဟုတ္ အခ်ဳိ/ အခ်ဥ္ေဆာစ့္နဲ႔စားႏိုင္ပါတယ္။
sandwich မွာလည္း low fat ျဖည့္စြက္အစားအစာနဲ႔ေရြးခ်ယ္ပါ။ ၾကက္သား နဲ႔ ဆလတ္ရြက္မ်ားမ်ားေရာထားတဲ့ ဂ်ဳံၾကမ္းေပါင္မုန္႔ကိုမွာပါ။ ဂ်ဳံၾကမ္း(wholemeal)ေပါင္မုန္႔ဟာ အမွ်င္ဓာတ္ေပါၾကြယ္ဝပါတယ္။
အသီးေဖ်ာ္ရည္ ဒါမွမဟုတ္ ရိုးရိုးေရ၊ ေက်ာက္စက္ေရ (ရႏိုင္ရင္) တို႔ဟာ ရႈးခနဲအသံျပဳတတ္ၾကတဲ့အခ်ဳိရည္ေတြထက္ ပိုၿပီး လန္းဆန္းက်န္းမာေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၳဳဓာတ္လည္းပိုမိုပါဝင္ၾကတယ္။
Fast food မွာ ငါးေၾကာ္ဟာ အဟာရၾကြယ္ဝပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ၾကက္ဥ၊ ဂ်ဳံမႈန္႔၊ ႏို႔ရည္ေရာထားတဲ့အႏွစ္ - batter မပါဘဲစားတာပိုသင့္ေတာ္ပါတယ္။ အဲဒီအႏွစ္မ်ဳိးက အဆီဓာတ္မ်ားျပားလွတယ္။ ကိုယ္လိုသလိုမွာယူလို႔မရတဲ့ fast food ျဖစ္ေနရင္ေတာင္ မစားခင္မွာ အဲဒီ batter ကို ဖယ္ရွားျပစ္ပါ။
ပဲစိမ္းလံုးအိအိေလးေတြလည္းမေမ့ပါနဲ႔။ ပဲစိမ္းလံုးဟာ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာေပးႏိုင္တဲ့အစားအစာေပါ့။
စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာဆိုရင္

အီတလီစာ 
ကၽြမ္းက်င္သူေတြေျပာတာကေတာ့ ေျမထဲပင္လယ္စာ diet ေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးေက်းဇူးႀကီးလွတယ္တဲ့။ red meat ေဝစုနည္းနည္းပဲပါတယ္။ အသီးအရြက္နဲ႔ ေဆးဘက္ဝင္သစ္သီးသစ္ဥပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ/ ျဖဴ နဲ႔ သံလြင္ဆီကိုအသံုးျပဳတတ္ၾကတာမို႔ပါ။ (အိမ္မွာ ျပင္ဆင္မယ္ဆိုရင္လည္း အဲဒီအေလ့အက်င့္ေလးနဲ႔စားေသာက္သင့္တာေပါ့)
Meal မစခင္မုန္႔မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔သံလြင္ဆီတို႔ပါဝင္တဲ့ garlic bread ေလးေတြခ်ထားေပးတတ္တယ္။ အဲဒီအစား ဆလတ္ရြက္ေလာက္ပဲစားပါ။ ေဆာစ့္မတို႔မိေအာင္ ဂရုစိုက္ေပးပါ။
carbonnara ေခါက္ဆြဲမွာေတာ့ ကရင္မ္ေတြမ်ားမ်ားပါဝင္တတ္တာေၾကာင့္ ၾကက္သား pasta ေခါက္ဆြဲမ်ဳိးကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာစ့္နဲ႔ပဲမွာပါ။
ပီဇာမုန္႔ဆိုရင္လည္း အသီးအရြက္စားခ်င္စဖြယ္ျပင္ဆင္ထားတဲ့ပီဇာဟာ ခ်ိစ္ေလးမ်ဳိးပါ ပီဇာထက္ (က်န္းမာေရးအတြက္) ပိုသင့္ေတာ္ပါတယ္။ salami/ sausage/ pepperoni တို႔လို အမဲသား ဝက္သား ၾကက္အူေခ်ာင္းေတြပါတဲ့ ပီဇာမ်ဳိးမေရြးခ်ယ္မိတာအေကာင္းဆံုးပါပဲ။

တရုတ္အစားအစာ
တရုတ္အစားအစာရဲ႕ အက်ဳိးေက်းဇူးကေတာ့ ေပါင္းထားတဲ့အစားအစာျဖစ္တတ္တာရယ္၊ အပူရွိန္ျပင္းျပင္းမွာ ဆီနည္းနည္းနဲ႔ ေက်ာ္ထားတတ္တဲ့အစားအစာျဖစ္ေနတာပါ။ အဲဒါတာ အစားအစာထဲမွာပါဝင္ေနတဲ့ အဟာရဓာတ္ေတြကို ထိန္းသိမ္းထားႏိုင္တယ္။ အဆီလည္းပါဝင္မႈနည္းပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ တရုတ္အစားအစာေရြးခ်ယ္မယ္ဆိုရင္
Batter မ်ားမ်ားပါဝင္ၿပီး ေၾကာ္ထားတဲ့ ဝက္သား၊ ပုဇြန္အသားလံုးေတြကို ရွင္းလင္းျပစ္ပါ။
ထမင္းေၾကာ္/ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ထက္ ထမင္းျဖဴ၊ ရိုးရိုးေခါက္ဆြဲကိုပဲ မွာပါ။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ား၊ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေပါၾကြယ္ဝစြာရရွိပါလိမ့္မယ္။
အသီးအရြက္တစ္ပြဲေတာ့အနည္းဆံုးပါေအာင္မွာပါ။
တူနဲ႔ စားပါ။ အဲဒါဟာ ခပ္ၾကာၾကာစားရတယ္။ တကယ္စားျဖစ္တဲ့ပမာဏတာထက္ ပိုၿပီးစားလိုက္သလိုထင္ျမင္မိေစတယ္။

အိႏၵိယအစားအစာ
အိႏၵိယအစားအစာဟာလည္း လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့အစားအစာျဖစ္သလို နည္းနည္းဂရုစိုက္ေရြးခ်ယ္မယ္ဆိုရင္ အဟာရဓာတ္ေပါမ်ားၾကြယ္ဝစြာရရွိတာပါပဲ။
ေပါင္မုန္႔ကိုသတိထားပါတဲ့။ ပလာတာ နဲ႔ ကီးမားပလာတာေတြဟာ ဆီမ်ားမ်ားနဲ႔ ခပ္ၾကာၾကာေၾကာ္ထားၾကတာေၾကာင့္ ဝၿဖိဳးေစပါတယ္။ ကီးမားပလာတာမွာဆိုရင္ အသားေတြေတာင္ပါဝင္ေနပါေသးတယ္။
ကရင္မ္၊ ဆီ၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ခပ္မ်ားမ်ား korma ဟင္းအႏွစ္နဲ႔ ဒန္ေပါက္-(ဘီရန္နီbiryani) တို႔ထက္ ကင္ထားတဲ့ဟင္းလ်ာမ်ဳိးကို tikkas ဟင္းအႏွစ္(ေဆာ့စ္မပါတာ)နဲ႔ စားတာပိုသင့္ေတာ္ပါတယ္။
ဟင္းရံထဲမွာ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေတြဟာ ခပ္ၾကာၾကာ ၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ေလွာ္ထားတာမို႔ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြမ်ားမ်ားစားစား၊ တခါတရံအသားနဲ႔ အသီးအရြက္ေတြပါထည့္ၿပီးခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ ေထာပတ္ထမင္းမ်ဳိး မေရြးခ်ယ္သင့္ပါဘူး။ အေသြးအေရာင္မ်ားမ်ား လွပေအာင္ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ဟင္းမ်ဳိးတတ္ႏိုင္သေလာက္ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ ႀကိဳးစားပါ။

ကေလးငယ္ေတြအတြက္ ေဖေဖ ေမေမတို႔ ေရြးခ်ယ္ေပးသင့္တာက
burger ဆိုင္မွာဆိုရင္ double တို႔၊ whopper အႀကီးစားႀကီးေတြ မေရြးခ်ယ္မိပါေစနဲ႔။ coke လုိ fizzy အခ်ဳိရည္မ်ဳိးထက္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခုခုေသာက္ပါေစ။ အနည္းဆံုးေတာ့ ဗီတာမင္ စီ ရႏိုင္ပါေသးတယ္။ ေရတစ္ခြက္လည္း မျဖစ္မေနယူထားေပးပါ။ အခ်ဳိပြဲအတြက္ အသီးအႏွံ၊ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ေသာက္တာပိုေကာင္းပါတယ္။ ေကာ္ဖီဆိုင္သြားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ မွာယူလို႔မရႏိုင္ရင္ အိမ္ကေနယူသြားေပးပါ။ အသက္ ၂ ႏွစ္ေအာက္ကေလးငယ္ဟာ အဆီဓာတ္ကို အထူးသတိထားေရွာင္ၾကဥ္ရပါမယ္။

လူတစ္ဦးအတြက္ ေန႔စဥ္လက္ခံႏို္င္တဲ့ပွ်မ္းမွ်မမာဏကို သိထားရင္လည္းအေကာင္းဆံုးပါပဲ။
အဆီ - အမ်ဳိးသားေတြအတြက္ ၉၅ ဂရမ္၊ အမ်ဳိးသမီးအတြက္ ၇၀ ဂရမ္
ျပည့္ဝဆီ - အမ်ဳိးသား - ၃၀ ဂရမ္၊ အမ်ဳိးသမီး - ၂၀ ဂရမ္
ဆိုဒီယမ္ - အမ်ဳိးသား- ၂.၅ ဂရမ္၊ အမ်ဳိးသမီး - ၂ ဂရမ္
အမွ်င္ဓာတ္ - အမ်ဳိးသား - ၂၀ ဂရမ္၊ အမ်ဳိးသမီး - ၁၆ ဂရမ္
သၾကားဓာတ္ - အမ်ဳိးသား - ၇၀ ဂရမ္၊ အမ်ဳိးသမီး - ၅၀ ဂရမ္ တို႔ဟာ ပွ်မ္းမွ်စားသံုးႏိုင္တဲ့ပမာဏေတြပါ။

တစ္ေန႔စာအစားအေသာက္အတြက္ ကိုယ္တိုင္ျပင္ဆင္ဖို႔အခ်ိန္မေပးႏိုင္တာ၊ အျပင္စာေတြပဲ ေရြးခ်ယ္စားသံုးေနမိတာဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္မွ်တတဲ့ ေရြးခ်ယ္မႈေတြနဲ႔ အလွမ္းေဝးေနေစတာေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။ ဆိုင္ေတြမွာ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ ဝံ့ဝ့ံၾကြားၾကြား ရယ္ဒီအစားအစားေတြ၊ အိမ္မွာအလြယ္တကူခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္တဲ့ အေရာင္အေသြးစံုစုံ ႏွစ္သက္ဖြယ္ေကာင္းလွတဲ့ရယ္ဒီမိတ္အထုတ္လွလွေလးေတြ အမယ္စံုအမ်ားႀကီးထဲက အရသာျပည့္ဝၿပီးအဟာရ ရရွိမယ့္အစားအစားမ်ဳိး ေရြးခ်ယ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။ ရယ္ဒီမိတ္အစားအစာေတြေရွာင္ၾကဥ္ၿပီး ရွင္တို႔ရဲ႕ ေပ်ာ္ရႊင္မႈေတြ ေခၽြတာျပစ္ဖို႔မလုိပါဘူး။ ရွင္တို႔ရဲ႕ ေရြးခ်ယ္မႈဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ အဆင္ေျပေျပ ဟန္ခ်က္ညီသြားဖို႔ပဲ လိုအပ္ေနတာပါ။      ။
Living Fashion Magazine, September, 2013
Ref: The rise of the ready meal By Denise Winterma 
Ready meals or family meals (www.motheratwork.co.uk)

ၿဖိဳးၿဖိဳး

No comments: