Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Monday, August 04, 2014

လန္းလန္းဆန္းဆန္း သင္းရနံ႔နဲ႔အတူ

ေရေမႊး (perfume) ဆိုတာ ေမႊးႀကိဳင္သင္းပ်ံ႕တဲ့ ဆီေမႊးေတြ၊ သစ္ပင္ေတြဆီကရတဲ့ aroma compound ေတြ အေရာအေႏွာေပ်ာ္ရည္ေတြေပါင္းစပ္ၿပီး လူ႔ခႏၶာကိုယ္၊ အစားအစာ၊ အသံုးအေဆာင္ စသည္တို႔မွာ သင္းရနံ႔ ရရွိေနေအာင္ အသံုးျပဳၾကတာပါ။ လက္တင္လို perfumum ကေန per fume ဆင္းသက္လာခဲ့တယ္။ ေရေမႊးျပဳလုပ္တဲ့အႏုပညာဆိုတာဟာ ေရွးက်တဲ့ မက္ဆိုပိုေတးမီးယား နဲ႔ အီဂ်စ္တို႔ကေနစတင္လာခဲ့ၿပီး ရိုမန္ နဲ႔ ပါရွန္းေတြမွာ ဖန္တီးအသံုးျပဳမႈ ပိုလို႔ထြန္းကားလာခဲ့ၾကပါတယ္။ ကမၻာ့ ပထမဆံုး ေရေမႊးထုတ္လုပ္သူ လို႔ ေခၚဆိုႏိုင္မယ့္သူဟာ Tapputi ဆိုတဲ့ ဓာတုေဗဒပညာရွင္အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးပါ။ မက္ဆိုပိုေတးမီးယားမွာ BC ဒုတိယေထာင္စုႏွစ္ကေနစတင္ထုတ္လုပ္ခဲ့တယ္လို႔ ဆိုၾကတယ္။ ကမၻာ့ေရွးအက်ဆံုးေရေမႊးေတြဟာ ဆိုက္ပရပ္စ္ႏိုင္ငံ Pyrgos မွာ ထုတ္လုပ္ခဲ့တယ္ဆိုတာ ၂၀၀၅ ခုႏွစ္မွာ ရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ့ၾကျပန္တယ္။ ေရေမႊးစတင္ေပၚေပါက္လာတဲ့ေခတ္ကို စူးစမ္းခ်င္တယ္ဆိုရင္ ႏွစ္ေပါင္း ၄၀၀၀ ေက်ာ္ခန္႔ကာလအထိတိုင္ ျပန္လွည့္ၾကည့္ရမယ္ဆို႔ ဆိုတယ္။ အဲဒီေခတ္ကတည္းက ေပါင္းအိုး အလံုး ၆၀အနည္းဆံုး၊ ေရာေႏွာေပါင္းစပ္တဲ့ ဇလံုးေတြ၊ မီးခိုးေခါင္းတိုင္ေတြနဲ႔ ေရေမႊးပုလင္းေတြကို ၄၃၀၀၀ စတုရန္းမီတာ ရွိတဲ့ စက္ရုံေနရာမွာ ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ ေရွးက်တဲ့ေခတ္မွာ ေရေမႊးေဖာ္စပ္ၾကတဲ့အခါ ေဆးဘက္ဝင္အပင္၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္၊ မက္မြန္၊ နံနံပင္၊ myrtle ခ်ဳံပင္၊ ထင္းရႈးဆီ ပန္းပြင့္အမ်ဳိးမ်ဳိးေပါင္းစပ္အသံုးျပဳၾကတယ္။ 

ဒီေန႔ေခတ္မွာေတာ့ နည္းပညာေတြတိုးတက္လာသလို အေမႊးရနံ႔အမ်ဳိးမ်ဳိးေပါင္းစပ္ဖန္တီးေရာင္းခ်လာၾကပါၿပီ။ ေရေမႊး သင္းရနံ႔အမ်ဳိးမ်ဳိးကို အမ်ဳိးသမီး အမ်ဳိးသား သီးသန္႔ သံုးစြဲလာၾကပါတယ္။ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ေရေမႊးအမ်ဳိးအစားအမ်ဳိးမ်ဳိးအေထြေထြ ထဲကမွ ထိပ္တန္း ေရေမႊး ၂၀ ခန္႔ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ 
Acqua Di Gio by Giorgio Armani
The One by Dolce & Gabbana 
BLV by Bvlgari
Chloe Perfume by Chloe
Davidoff Cool Water
L’Eau D’Issey by Issey Miyaki 
 Anais Anais by Cacharel 
Tresor by Lancôme 
DKNY by Donna Karan 
Gucci Rush
CK One
Angel by Thierry Mugler 
Opium by Yves Saint Laurent 
Youth Dew by Estee Lauder 
Classique by Jean Paul Gaultier
 Joy by Jean Patou
Shalimar by Guerlain 
J’Adore by Christian Dior
L’Air Du Temps by Nina Ricci 
Chanel No 5 တို႔ုျဖစ္ပါတယ္။ 

ေရေမႊးေဖာ္စပ္ရာမွာအသံုးျပဳၾကတဲ့ အမ်ဳိးအစားေတြအမ်ားႀကီးထဲမွာ လာဗင္ဒါ (Lavender) နဲ႔ ေပါင္းခံထုတ္လုပ္ထားတဲ့ ေရေမႊးကိုလည္း စိတ္ဝင္စားသူမ်ားလွပါတယ္။ လာဗင္ဒါရဲ႕ သင္းရနံ႔ဟာ သင္းပ်ံ႕ပ်ံ႕သဘာဝဆန္တဲ့ ရနံ႔မ်ဳိးလို႔ဆိုၾကတယ္။ လာဗင္ဒါေရေမႊးတံဆိပ္ေတြလည္း အမ်ားႀကီးရွိေနတာပါပဲ။ Caldey ရဲ႕ Island Lavender ဟာ အေကာင္းဆံုးလာဗင္ဒါေရေမႊးေတြထဲကတစ္မ်ဳိးလို႔ ေရေမႊးဝါသနာရွင္ေတြက သေဘာတူၾကတယ္။ ေဒၚလာ ၂၀ ဝန္းက်င္ခန္႔သာရွိပါတယ္။ Yardley က ထုတ္တဲံ English Lavender ကိုလည္း ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ Parfums d'Orsay Arome 3, Parfums d'Nicolai Haute Provence, L'Occitane OAC Lavender edt, Guerlain Jicky, Serge Lutens Gris Clair, Serge Lutens Encen et Lavande, Caron Pour Un Homme နဲ႔ Guerlain AA Lavande Velours စတဲ့ လာဗင္ဒါ ေရေမႊးေတြကလည္း လူသံုးမ်ားတဲ့အမ်ဳိးအစားေတြပါ။ 

လာဗင္ဒါဆီ ျပဳလုပ္တဲ့အခါ လာဗင္ဒါပန္းပင္ရဲ႕ ပန္းပြင့္၊ ပန္းခိုင္ေတြကို ေပါင္းခံထုတ္လုပ္ၾကတာပါ။ ေပါင္းခံတဲ့အခါ လာဗင္ဒါပန္းဆီ နဲ႔ လာဗင္ဒါပန္းခိုင္ဆီ ဆိုၿပီး ပံုစံ ၂ မ်ဳိးရွိႏိုင္ပါတယ္။ လာဗင္ဒါဆီကို ေရေမႊးေဖာ္စပ္ထုတ္လုပ္ေရးမွာ အသံုးျပဳၾကသလို ရနံ႔ကုထုံးေတြမွာလည္း အသံုးျပဳၾကတယ္။ လာဗင္ဒါရနံ႔ဟာ တည္ၿငိမ္ေအးခ်မ္းေစတဲ့အစြမ္းသတၱိရိိုေနတာေၾကာင့္ အနားယူအပမ္းေျဖလိုတဲ့အခါ၊ စိတ္လႈပ္ရွားမႈ၊ စိတ္ဖိစီးမႈေတြေလွ်ာ့ခ်လိုတဲ့အခါ အဲဒီ လာဗင္ဒါရနံ႔ေပးကုထံုးနဲ႔ ကုသၾကပါတယ္။ ေဆးဝါးအျဖစ္အသံုးျပဳႏိုင္ပါေသးတယ္။ ေရာဂါပိုးသတ္ေဆး၊ နာက်င္မႈေဝဒနာသက္သာေစတဲ့ေဆး နဲ႔ အပူေလာင္နာ၊ ေနေလာင္တာ၊ အင္းဆက္ပိုးမႊားကိုက္ခဲတာနဲ႔ အဆိပ္ဆူး ဆူးမိတာေတြမွာ သက္သာရာရေစႏိုင္တယ္။ တျခားအသံုးျပဳႏိုင္ေသးတာက ဆီေဆးပန္းခ်ီဆြဲတဲ့အခါ ေပ်ာ္ရည္တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ေပါင္းစပ္ၾကတယ္။ ဥပမာဆိုရရင္ Francisco Pacheco ဟာ သူေရးတဲ့စာအုပ္မွာ လာဗင္ဒါပန္းခို္င္ဆီအသံုးျပဳထားတယ္လို႔ ညႊန္းဆိုေဖာ္ျပထားဖူးပါတယ္။ 

ကိုယ့္ရဲ႕ပန္းျခံထဲမွာ လာဗင္ဒါ ပန္းပြင့္ေတြနဲ႔ ႏွင္းဆီပန္းေတြရွိေနခဲ့မယ္ဆိုရင္ ကိုယ္ပိုင္ေရေမႊးထုတ္လုပ္ႏိုင္တဲ့ နည္းလမ္းေလးေတြ ေပါ့ေပါ့ပါးပါး စမ္းသပ္ျပဳလုပ္ၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္တိုင္လိုက္မလုပ္ျဖစ္ရင္ေတာင္မွ စိတ္ဝင္စားစရာေကာင္းေနတာမို႔ ဒီအဆင့္ေလးေတြ ဖတ္ၾကည့္ပါဦးေနာ္။
၁. ပန္းျခံထဲက လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ရနံ႔ေမႊးႀကိဳင္ေနတဲ့ စြင့္စြင့္ကားကား ႏွင္းဆီတစ္ပြင့္ရယ္၊ လာဗင္ဒါပန္း ၃ ခိုင္ခန္႔ ေရြးၿပီးခူးပါ။


၂.  ႏွင္းဆီပြင့္မွ ပြင့္ခ်ပ္ေတြအားလံုးနဲ႔ လာဗင္ဒါပန္းခိုင္မွ အဖူးေတြအားလံုး ဖယ္ရွားပါ။ ႏွင္းဆီပြင့္ခ်ပ္ ပြင့္ဖတ္ေလးေတြရယ္၊ လာဗင္ဒါအဖူးေလးေတြရယ္ ဇလံုးတစ္ခုထဲထည့္ၿပီး ေရေဆးဖို႔ အသင့္ျပင္ပါ။

၃. ဖုန္အညစ္အေၾကးနဲ႔ ေျမႀကီးအမႈန္အမႊားေတြ ကင္းစင္သြားေအာင္ ေရနဲ႔ ေဆးေၾကာလိုက္ပါ။ သင္းရနံ႔လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္က်န္ရွိေနပါလိမ့္မယ္။

၄. ဒယ္အိုး ဒါမွမဟုတ္ လက္ကိုင္ပါအိုးတစ္ခုထဲ ေရႏွစ္ခြက္ခန္႔ထည့္ၿပီး ဆူပြက္လာေအာင္ မီးအပူေပးပါ။

၅. ဆူပြက္ေနတဲ့ေရထဲ ပြင့္ခ်ပ္ေလးေတြနဲ႔ အဖူးေလးေတြကိုအပူဓာတ္မေလ်ာ့သြားခင္မွာ ဂရုစိုက္ၿပီးထည့္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မီးေအးေအးမွာပဲ ႏွပ္ထားေပးဖို႔ပါ။

၆.  ၁၅ မိနစ္ၾကာၿပီးတဲ့အခါ ကရားထဲမွာေရေလာင္းထည့္ၿပီး ပြင့္ဖတ္၊ အဖူးေလးေတြ ေအးသြားပါေစ။ ပြင့္ဖတ္နဲ႔အဖူးေလးေတြဆီက သင္းရနံ႔၊ အေသြးအေရာင္တို႔ဟာ အဲဒီေရထဲကို စိမ့္ဝင္လာပါလိမ့္မယ္။ နာရီအနည္းငယ္ၾကာစိမ္ထားလိုက္ပါ။

၇.  ေမႊးပ်ံ႕သင္းႀကိဳင္ေနတဲ့ ေရ၊ ပြင့္ဖတ္၊ အဖူးေလးေတြ စစ္ယူရပါေတာ့မယ္။ ဇလံုတစ္ခုေပၚမွာ ဇကာတင္ထားၿပီး ကရားထဲမွေရေတြေလာင္းခ်စစ္ယူလိုက္ပါ။ ပြင့္ဖတ္နဲ႔ အဖူးေလးေတြေတာ့ ဆန္ခါ(ဇကာ)ထဲမွာပဲ က်န္ရွိေနပါေစ။ 

၈.  သင္းရနံ႔ျပည့္ဝေနတဲ့ "ေရ" ကို လွလွပပ ဗူးေလးတစ္ခုထဲကိုထည့္လိုက္ရင္ေတာ့ homemade flower perfume ကို ရၿပီေပါ့။

၉. အေရျပားေပၚ(အထူးသျဖင့္ ေသြးခုန္ႏႈန္းရွိတဲ့ေနရာမွာ အေကာင္းဆံုးပါ) ပါးပါးေလး တို႔ၿပီး ဆြတ္ေပးျခင္းအားျဖင့္ ခ်စ္စရာေကာင္းလွတဲ့ ႏွင္းဆီ၊ လာဗင္ဒါတို႔ရဲ႕ လန္းလန္းဆန္းဆန္း သင္းရနံ႔နဲ႔အတူ ေမႊးပ်ံ႕တဲ့အခ်ိန္ေလးေတြပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ပါၿပီ။        ။



ၿဖိဳးၿဖိဳး
(Living Fashion Magazine, April, 1014)

No comments: