Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Sunday, August 24, 2014

ဘရာဇီးႏိုင္ငံမွ စားခ်င္စဖြယ္ရိုးရာအစားအစာေတြ

ဘရာဇီးႏိုင္ငံက ရိုးရာအစားအစာေတြမွာဆိုရင္ ေဒသခံေတြ၊ ဥေရာပစတိုင္လ္နဲ႔ အာဖရိကန္စတိုင္လ္ေတြ ေရာယွက္ေနပါတယ္။ တိုင္းျပည္မွာက ေဒသခံတိုင္းရင္းသားေတြရယ္ အေျခခ်ေနထိုင္သူေတြရဲ႕ စားေသာက္ပံုေတြအတိုင္းလႊမ္းမိုးသြားတာပါ။ ဘရာဇီးႏိုင္ငံဟာ ေတာင္အေမရိက နဲ႔ လက္တင္အေမရိကမွာ အႀကီးဆံုးႏိုင္ငံပါ။ ပထဝီဝင္ေျမေနရာအေနအထားေရာ လူဦးေရအရပါ တစ္ကမၻာလံုးမွာပါ ပဥၥမေျမာက္အႀကီးဆံုးႏိုင္ငံျဖစ္ၿပီး လူဦးေရ ၂၀၂ သန္း ေက်ာ္ရွိေနပါတယ္။ လူဦးေရထူထူ ေျမေနရာက်ယ္က်ယ္၊ ကမ္းေျခလွလွရွိေနတဲ့ ဘရာဇီးႏိုင္ငံကို အလည္အပတ္ေရာက္ျဖစ္ခဲ့တယ္ဆိုရင္ ဒီရိုးရာအစားအစာေလးေတြ ျမည္းစမ္းၾကည့္ဖို႔ မေမ့ေစခ်င္ပါဘူး။

ဘရာဇီးလမ္းမေတြမွာ၊ ဘရာဇီးကမ္းေျခေတြမွာ အမ်ားဆံုးေတြ႕ႏိုင္တဲ့ အစားအစာဟာ acarajé ဆိုတဲ့ ပုဇြန္ေၾကာ္ပါ။ ပုဇြန္ေၾကာ္ထဲမွာ ဗိုလ္ကိတ္ပဲ၊ ပဲလြန္းလို႔လည္းေခၚၾကတဲ့ black-eye pea ၊ ၾကက္သြန္နီအစာေတြပါဝင္တယ္။ ပုဇြန္၊ ရွာလကာရည္နဲ႔ျပင္ထားတဲ့ ဆလတ္ကို အစာသြပ္ၿပီး ပဲလြန္းေလးေတြနဲ႔ ေၾကာ္ထားတာပါ။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္နယ္ထားတဲ့ ပုဇြန္ကို ၾကႊပ္ၾကႊပ္ေလးေၾကာ္ထားၿပီး အရသာကေတာ့ ခပ္ျပင္းျပင္းပါ။ ငရုတ္သီးမႈန္႔လည္းပါမယ္။ ငရုတ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔လည္းထည့္ထားေသးတယ္။ ေဒသခံေတြေရာ ကမၻာလွည့္ခရီးသြားေတြပါ အႀကိဳက္ေတြ႕ၾကတဲ့ စားဖြယ္တစ္မ်ဳိးပါ။

Coxinhas ကေတာ့ အဟာရဓာတ္အျပည့္ပါတဲ့ မိုးေရစက္ေလးေတြလို႔ တင္စားၾကတဲ့ ၾကက္သားနဲ႔ ကရင္မ္ဓာတ္မ်ားမ်ား ခ်ိစ္ တို႔ကို အရသာရွိရွိျပင္ဆင္ၿပီး ေၾကာ္ထားပါတယ္။ catupiry လို႔လည္း ေခၚၾကပါတယ္။ အရသာကေတာ့ mac 'n' cheese (ေခါက္ဆြဲအေခါင္းပြ နဲ႔ ခ်ိစ္ေၾကာ္) မွာ ၾကက္သားအရသာေပါင္းထည့္ထားသလိုပါ။ catupiry အႀကိဳက္ေတြ႕ၾကတဲ့အေမရိကန္ကမၻာလွည့္ခရီးသြားေတြက ဘာလို႔မ်ား ယူအက္စ္မွာ ဒီလိုအစားအစာမရွိသလဲလို႔ေတာင္ ညည္းၾကသတဲ့။ ဘရာဇီးရိုးရာအစားအစာလိုဆိုေနၾကေပမဲ့ ၁၉၁၁ ေလာက္က အီတလီအေျခခ်ေနထိုင္သူ မာရီယိုဆီလ္ဗက္စထရီနီ က စတင္ျပင္ဆင္ေရာင္းခ်ခဲ့တယ္လို႔ ဆိုၾကတယ္။
Brigadeiro က ေခ်ာ့ကလက္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ အီအီဆိမ့္ဆိမ့္ကို ကရင္မ္ မပါတဲ့ ႏို႔ရည္ထဲမွာစိမ္ထားတယ္။ ၿပီးေတာ့ ေခ်ာကလက္ရည္ ဖ်န္းေပးထားတဲ့အစားအစာပါ။ ဘရာဇီးေခ်ာကလက္အလိပ္ေလးေတြရဲ႕ အရသာကို အခ်ိန္ေတာ္ေတာ္ၾကာတဲ့အထိ မေမ့ႏိုင္ျဖစ္ေနမယ္လို႔ အမႊန္းတင္တတ္ၾကတယ္။ 

Pão de Queijo အစားအစာကေတာ့ ေပါင္မုန္႔အလိပ္ေလးေတြကို ခ်ိစ္နဲ႔ ကင္ထားတာပါ။ Pão de Queijo စားၿပီးရင္ေတာ့ ရိုးရိုးေပါင္မုန္႔ကို စားခ်င္မွာမဟုတ္ေတာ့ဘူးတဲ့။ 

Farofa ကေတာ့ ပေလာပီနံမႈန္႔ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္ဥ၊ ဝက္ဆားနယ္ေျခာက္ နဲ႔ တျခား ဟင္းအမယ္ေတြပါဝင္ၾကတယ္။ အေပၚမွာ ဆန္နဲ႔ ပဲသီးေတာင့္ေလးေတြ ျဖဴးၿပီး ေၾကာ္ထားတဲ့စားဖြယ္ပါ။ အရသာကေတာ့ ဘယ္တုန္းကမွ ျမည္းစမ္းဖူးတဲ့အရသာမ်ဳိးမျဖစ္ႏိုင္ဘူးလို႔ အာမခံၾကတယ္။ သိပ္ၿပီးေတာ့ အရသာရွိလွတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ 

Feijão Tropeiro - Kidney bean ပဲတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ အရြယ္လတ္လတ္ အစက္အေျပာက္၊ အၾကားေလးေတြပါတဲ့ pinto bean ေတြကို ပေလာပီနံမႈန္႔ျဖဴး ဆီပူထိုးထားတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ၾကက္ဥ နဲ႔ ဝက္ဆားနယ္ေျခာက္လည္းပါတဲ့ အစားအစာပါ။ ခပ္ဆိမ့္ဆိမ့္ပဲအရသာမွာ ၾကက္ဥနဲ႔ ဝက္သားေျခာက္အရသာထည့္ထားသလိုပါပဲ။

Açaí ကေတာ့ အခ်ဳိတည္းၾကတဲ့ ဘယ္ရီသီးမုန္႔ပါ။ ငွက္ေပ်ာ္သီး၊ စထေရာ္ဘယ္ရီ နဲ႔ ဂရန္ႏိုလာျမင္းစားဂ်ဳံလို ခပ္ၾကြပ္ၾကပ္အခ်ပ္ေလးေတြမွာ ပ်ားရည္ဆမ္းၿပီးစားၾကပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္လည္းထည့္စားၾကတယ္။

ဂ်ဳံမုန္႔ညက္ထဲမွာ အစာသြပ္ၿပီး ၾကြပ္ၾကြပ္ရြရြေလးျဖစ္ေအာင္ေၾကာ္ထားတဲ့ Pastéis မုန္႔ပါ။ အစာသြပ္တဲ့အခါမွာေတာ့ အစာအိမ္က အလိုရွိသမွ် ခ်ိစ္၊ ပင္လယ္ငါး၊ ငါးအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အမဲသား စသျဖင့္ ႀကိဳက္ရာထည့္ၿပီးေၾကာ္ႏိုင္ပါတယ္။ ခပ္ၾကြပ္ၾကြပ္ျဖစ္ေအာင္ေၾကာ္ဖို႔ကေတာ့အေရးအႀကီးဆံုးလို႔ဆိုတယ္။

Mousse de Maracujá ခ်ဳိခ်ဳိအီအီအရသာစားခ်င္တဲ့သူေတြအတြက္ သစ္သီးပူတင္းပါ။  

Feijoada အနက္ေရာင္ပဲေစ့ေလးေတြကို ျပဳတ္ထားၿပီး အမဲသား၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္အူေခ်ာင္းအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ့အစားအစာပါ။ ငရုတ္သီးလည္းထည့္ထားတာေၾကာင့္ အစပ္ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူေတြေရြးခ်ယ္စားသံုးၾကတယ္။

Bolinho de Chuva - သၾကားနဲ႔ သစ္ၾကံပိုးေခါက္မုန္႔ျဖဴးထားတဲ့ ဒိုးနတ္မုန္႔အခ်ဳိပါ။ ျပင္ဆင္ခ်ိန္ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ရယ္ ေၾကာ္တဲ့အခ်ိန္ မိနစ္ ၂၀၊ ေပါင္း နာရီဝက္ေလာက္အခ်ိန္ျမန္ျမန္ေလးနဲ႔ အခ်ဳိတည္းႏိုင္ပါတယ္။ သစ္ၾကံပိုးတစ္ဇြန္းနဲ႔ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ၾကက္ဥ၊ ေထာပတ္၊ သၾကား၊ မုန္႔ဖုတ္ေပါင္ဒါ၊ ေၾကာ္တဲ့အခါအသံုးျပဳရမယ့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ စသျဖင့္ အမယ္နည္းနည္းပဲလိုအပ္တာေၾကာင့္ လြယ္လြယ္ကူကူျပဳလုပ္စားၾကေလ့ရွိတယ္။

Moqueca de Camarão - ပုဇြန္ရယ္၊ အုန္းႏို႔၊ စားအုန္းဆီ နဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ အာလူးေတြ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ထားပါတယ္။ အရသာက clam ခံုးေကာင္စြပ္ျပဳတ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးလိုပဲ လို႔ဆိုၾကတယ္။ အုန္းႏို႔ဆီနဲ႔ ခ်က္ထားေပမဲ့ ဟင္းခ်ဳိမွာေတာ့ အဆီမ်ားမ်ားအရသာရွိမေနဘဲ ငါးဟင္းခ်ဳိအရသာလို စြဲမက္ဖြယ္ေကာင္းလွတယ္တဲ့။

Beijinho de Coco - အီဆိမ့္ဆိမ့္ ေခ်ာကလက္အေပ်ာ့စားအရသာ အုန္းသီးမုန္႔ေလးပါ။ အုန္းသီးအရသာကဲကဲျမည္းစမ္းႏိုင္မွာပါ။

Vatapá - ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္အရသာစူးစူးမွာ ငါးရယ္၊ ပုဇြန္ရယ္ ေျမပဲေဆာ့စ္နဲ႔ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ထားပါတယ္။ ပုဇြန္ဟင္းခပ္ပ်စ္ပ်စ္ပံုစံမ်ဳိးေလးပါပဲ။

Bauru - ဘရာဇီးရိုးရာ sandwich ပါ။ အမဲသားကင္၊ ခ်ိစ္အျပားေလးရယ္၊ အာလူး နဲ႔ သခြားခ်ဥ္ေတြကို French roll ေပါင္မုန္႔ၾကြပ္ၾကြပ္ရြရြေလးထဲမွာ ညွပ္ၿပီး စားၾကတာပါ။ roll အျပင္ကိုပိုထြက္ေနတဲ့အစာေတြကို ကြက္တိကိုက္ၿပီး ျပင္ဆင္ေပးေလ့ရွိတယ္။ အရသာရွိလွတဲ့အမဲသား sandwich လို႔ ဆိုၾကတယ္။ 

Créme De Papaya - သစ္ခြ(vanilla) ေရခဲမုန္႔မွာ သေဘၤာသီးေရာေမႊထားတာပါ။ ကရင္မ္အခ်ဳိရည္ေလး အေပၚမွာဆမ္းထားေပးပါတယ္။ 

Romeu e Julieta - မာကလာသီးယိုကို ခ်ိစ့္အျဖဴနဲ႔ ညွပ္ၿပီးစားၾကတာပါ။ 

Misto Quente - ေပါင္မုန္႔အျဖဴနဲ႔ ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ခ်ိစ္ညွပ္ၿပီး ကင္ထားပါတယ္။

Requeijão - အငံဓာတ္ေလ်ာ့နည္းတဲ့ အီတလီခ်ိစ္ ricotta ကို ကရင္မ္ခ်ိစ္ပံုစံျပင္ဆင္ပါတယ္။

Mandioca Frita - cassava ပေလာပီနံဥ အေခ်ာင္းေလးေတြေၾကာ္ထားတာပါ။ ငရုတ္သီး ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ေဆာ့စ္ ဒါမွမဟုတ္ spicy ခ်ိစ္မွာ ႏွစ္ၿပီး ေၾကာ္ၾကတယ္။

Salpicão - စားၿပီးရင္းစားခ်င္ျဖစ္ရတဲ့ ၾကက္သားဆလတ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ဝက္ေပါင္ေျခာက္လည္းထည့္ေလ့ရွိတယ္။ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ မုန္လာဥဝါ၊ ပန္းသီး၊ သံလြင္သီး နဲ႔ မယြန္နိစ့္ေဆာ့စ္တို႔နဲ႔ ဆလတ္စားဖြယ္တစ္ခြက္ပါ။ အာလူးေလးေတြျခစ္ၿပီးေၾကာ္ထားတာကို အေပၚက ျဖဴးထားပါတယ္။ အာလူးေၾကာ္ၾကြပ္ၾကြပ္အရသာရယ္ ၾကက္သားအရသာ ခ်ဳိျမျမနဲ႔ ဗီတာမင္အျပည့္အဝပါဝင္တဲ့ ဆလတ္သုပ္ပါ။

Pavé - ေခ်ာကလက္ ဒါမွမဟုတ္ အသီး၊ လီမြန္၊ အုန္းသီး စသျဖင့္ အလႊာအလႊာ ကိတ္မုန္႔ပါ။ အလႊာတိုင္းက အရသာအျပည့္နဲ႔မို႔ သိပ္ေကာင္းတဲ့ Pavé ကြတ္ကီးကိတ္ပါတဲ့။

Empadão - ၾကက္သား၊ သံလြင္သီး၊ ထန္းဖူး၊ ေျပာင္းဖူး နဲ႔ တျခားအစာေတြျဖည့္ၿပီး ဖုတ္ထားတာမ်ဳိးပါ။ ၾကက္သားအစား အမဲသား၊ ပုဇြန္ ဒါမွမဟုတ္ တျခားအသားေတြနဲ႔လည္း ဖုတ္ႏိုင္ပါတယ္။ ကရင္မ္မပါတဲ့ ၾကက္သား pie မုန္႔အရသာနဲ႔လည္း တူပါတယ္။

Quindim - ၾကက္ဥအႏွစ္၊ သၾကား နဲ႔ အုန္းသီးခ်ပ္ေလးေတြနဲ႔ ေပါင္းထားတဲ့ အခ်ုိတည္းစရာမုန္႔ပါ။ အုန္းသီးမုန္႔ညက္အရသာခ်ဳိခ်ဳိေလးကလည္း ဘရာဇီးႏိုင္ငံသားေတြ အႀကိဳက္ေတြ႕ၾကတဲ့မုန္႔ျဖစ္ပါတယ္။

Source : 24 Traditional Brazilian Foods You Need To Eat Right Now by Gabriela Kruschewsky 
(www.buzzfeed.com)
ၿဖိဳးၿဖိဳး
(Living Fashion Magazine, September, 2014)

No comments: